Svetski dan zaštite životne sredine u Kalemegdanskoj tvrđavi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Printscreen europa.rs
Podelite vest

U nedelju, 5. juna, u Donjem gradu Kalemegdanske tvrđave biće obeležen Svetski dan zaštite životne sredine, kada je planiran veliki broj aktivnosti za sve generacije.

„Svet je simbiotski živi organizam. Sve što se dogodi u jednom delu sveta utiče na drugi deo. Globalno zagrevanje već uzima danak, vidimo suše i toplotne talase širom sveta, tako da svako ima ulogu da smanji emisije gasova staklene bašte. Moramo zajedno da radimo na akcijama za zaustavljanje globalnog zagrevanja i zagađenja“, kaže ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Svake godine, Evropska zelena nedelja je prilika za debatu o evropskoj politici životne sredine sa kreatorima politike, vodećim ekolozima i zainteresovanim stranama iz Evrope i šire. Ovogodišnje izdanje fokusira se na Evropski zeleni dogovor – održivu i transformativnu strategiju rasta EU – kako bi Evropa efikasno koristila resurse i postala klimatski neutralna do 2050. godine.

Aktivnosti se realizuju u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Ministarstvom za evropske integracije, lokalnim samoupravama, ambasadama Švedske i Francuske, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Švedskom razvojnom agencijom (SIDA), Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju. (GIZ), KFW bankom, Evropskom investicionom bankom i mnogi drugi.

Evropska unija je svetski lider u zaštiti životne sredine. EU podržava Srbiju na njenom putu ka zdravijoj životnoj sredini. Sa preko 400 miliona evra bespovratnih grantova uloženih u zaštitu životne sredine i klimatske akcije u Srbiji, EU je najveći donator u ovoj oblasti u zemlji.

Uz finansijsku podršku EU, Srbija radi na razvoju i primeni planova za stratešku zaštitu životne sredine – održivi sistem zaštite životne sredine koji stvara zdravije okruženje i podiže kvalitet života.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x