Tadić i Janković o Vulinu – smena odmah, zna se šta Srbija mora da uradi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: www.mup.gov.rs/
Podelite vest

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je  da, zbog sankcija ministarstva finansija SAD, direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin mora odmah da bude smenjen. Nekadašnji Zaštitnik građana Saša Janković je za portal N1  rekao i da su SAD “dobro razmislile” pre nego što su uvele sankcije Vulinu zbog, kako su naveli, “trgovine oružjem i narkoticima” i da se tačno zna šta Srbija treba da uradi.

Tadić je na Tviteru napisao da zbog sankcija SAD, Vulin ne može ni operativno da obavlja tu funkciju.

“Vučić mora odmah da smeni Vulina sa mesta šefa BIA, jer nakon uvedenih sankcija on ne može ni operativno da obavlja tu funkciju”, napiso je on.

Ocenio je i da bi ostanak Vulina na toj funkciji “osakatio rad BIA zbog blokirane medjunarodne saradnje” što bi, kako je ukazao,  dramatično ugrozilo bezbednost Srbije.

Saša Janković je naveo da je Vulin jedan od najviših predstavnika bezbednosnog sistema u Srbiji, te da on “nije običan građanin” i da, sada, služba i Srbija, kako je kazao, “imaju dve opcije”.

“Ili neće odgovarati na američke sankcije recipročnim merama, čime sebe stavlja u ponižavajući položaj, ili će odgovoriti, prekinuti saradnju sa američkim kolegama i tako ugroziti nacionalnu bezbednost i bezbednost građana”, rekao je on.

Ocenio je da “ni jedno od toga nije dobro”, te da, kako je naveo, “zato bi jedino odgovorno od Vulina bilo da podnese ostavku i spreči još veću štetu”.

Prema njegovim rečima, ovde se ne radi samo o Vulinu, “već i država Srbija mora da vidi šta će sada da uradi”.

“Najmanja šteta za građane i njihovu bezbednost, međunarodnu saradnju i položaj Srbije u svetu je da Vulin kaže – ja se povlačim”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, to bi bilo prvo i najlogičnije rešenje.

“Ako ne, onda bi onaj ko ga je postavio na tu dužnost trebalo da mu kaže da to uradi, jer je interes zemlje i bezbednosti građana najbitniji”, kazao je Janković.

Smatra i da ” ovo uopšte nije smelo da se desi”, te da, kako je kazao, Srbija nikako ne bi smela da na čelu BIA ima takvog čoveka”.

“A ako već jeste, trebalo je da se reaguje pre formalnog uvođenja sankcija, kada su počeli da stižu neformalni i drugi signali da on nije poželjan sagovornik”, kazao je Janković.

Upitan da li je ostavka “dovoljna“ s obzirom da Vulina Amerikanci povezuju sa trgovinom oružjem i drogom, Janković, inače pravnik, je rekao da bi Srbija trebala da traže sve informacije od SAD.

“Državni organi bi trebalo da zatraže sve informacije iz Amerike, da ih provere i ako nađu osnov – da pokrenu postupke protiv Vulina jer se radi o navodnim ozbiljnim krivičnim delima”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, ako se desi da je u pitanju neka “neobična zabuna”, onda bi Vulin mogao da traži moralnu i svaku drugu satisfakciju za sve.

“Ali, previše je ovde ‘trebalo bi’, u našoj stvarnosti su stvari najčešće drugačije”, rekao je on.

On je istakao i da je bezbednosna saradnja SAD i Srbije od ključnog značaja za službe bezbednosti, državu i njene građane i da Srbiji ovakva situacija, kako je naveo, može “zatvoriti mnoga vrata”.

Treba podsetiti da je Aleksandar Vulin pre nego što je postao šef BIA bio i ministar Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x