Tadić: Katastofalni propusti Vučića u UN, skriveni bukom svakodnevnih laži

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je kao “katastrofalan” propust u obraćanju predsednika države Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama (UN) što nije jasno podvukao da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u UN.

“Ovo je bilo posebno bitno sada kada se ponovo podiže u međunarodnoj zajednici tema takozvanog modela dve Nemačke, kao rešenje za Kosovo. Kada god se pomene taj model, mora se imati u vidu da su u to vreme obe Nemačke bile članice UN”, rekao je Tadić, u autorskom tekstu za nedeljnik NIN.

Prema njegovom rečima, “teško je poverovati da se radi o amaterskom propustu, nažalost, takav propust mnogima u svetu danas više liči na namerno otvorena vrata”.

Tadić je naveo i da građani Srbije “u buci svakodnevnih laži” ne mogu da čuju da Međunarodni sud pravde (MSP) “nikad nije doneo odluku da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, već je upotrebio igru reči da bi izbegao odgovor na postavljeno pitanje”.

Kako je naveo, sud je “volšebno ustvrdio da deklaracija o nezavisnosti ne predstavlja kršenje međunarodnog prava samo zbog toga što su je doneli oni koji nisu bili faktor međunarodnog prava”.

“U skladu sa svojim interesima, Albanci sve vreme insistiraju na delu odgovora u kom se kaže da ‘nije kršenje međunarodnog prava’, a od dolaska Srpske napredne stranke na vlast Srbija propušta da insistira na tome da se istovremeno ne kaže ni da jeste u skladu sa međunarodnim pravom”, ukazao je Tadić.

On je naveo da “Vučić i njegov režim sve vreme podržavaju albansko tumačenje napadajući bivšu vlast za to pitanje MSP”.

“Neshvatljivo je da tako odgovor MSP ne tumači nijedna zemlja koja ne priznaje nezavisnost Kosova i da one koje povlače priznanje to čine  upravo uz takvu argumentaciju dok Srbija čini suprotno od toga. Samo zarad unutrašnje propagande usmerene protiv bivše vlasti Vučić se odriče ovog ključnog argumenta kojim se štiti najviši nacionalni interes Srbije”, ocenio je Tadić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x