„Teatar na raskršću“u Nišu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Narodno pozorište Niš
Podelite vest

Narodno pozorište Niš organizuje četvrti Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora takmičarskog karaktera, pod nazivom „Teatar na raskršću“. Festival će se održati u Nišu od 4. do 10. septembra 2023. godine.

Selektor Festivala doc. mr Spasoje Ž. Milovanović odabrao je šest predstava iz Srbije i zemalja u okruženju za glavni, takmičarski deo Festivala:

Vilijam Šekspir MAGBET, režija Jagoš Marković, Narodno pozorište u Beogradu, Srbija (4. septembar);

J. B. P. Molijer ŠKRTAC, režija Dora Ružđak Podolski, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb, Hrvatska (5. septembar);

Aleksandar Popović, NOĆNA FRAJLA, režija Branislav Mićunović, Narodno pozorište Niš, Srbija (6. septembar);

Ivo Andrić GOSPOĐICA, režija i adaptacija Đurđa Tešić, JU Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka, BiH / Republika Srpska (7. septembar);

Branislav Nušić, POKOJNIK, režija Egon Savin, Crnogorsko narodno pozorište i Centar za kulturu Tivat, Crna Gora (8. septembar);

Staša Prah, LEPA VIDA, režija Marjan Nećak, koprodukcija Gledališče Koper – Teatro Kapodistrija, Slovenija i Slovensko stalno gledališče Trst, Italija (9. septembar);

Na zatvaranju Festivala 10. septembra, publika će imati priliku da premijerno u Nišu pogleda predstavu Đovani Bokača, DEKAMERON, režija Dejan Projkovski, koprodukcija JU Gradsko pozorište Podgorica, Crna Gora, Kulturni centar Bar – Festival Barski ljetopis, Crna Gora i Narodno pozorište Niš, Srbija, koja će biti odigrana u čast nagrađenih.

Tom prilikom će biti i svečano dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

Foto: Narodno pozorište Niš

Pored šest takmičarskih predstava i predstave u čast nagrađenih, biće organizovan i bogat prateći program koji će naknadno biti objavljen: razgovori o predstavama, tribine, promocije knjiga.

Cena kompleta karata glavnog programa Festivala koji obuhvata ukupno šest predstava (od 4. do 10. septembra) je 3200 dinara, dok je cena pojedinačne karte za glavni program Festivala od 700 dinara do 1200 dinara, u zavisnosti od predstave. Prodaja karata i kompleta počinje od 21. avgusta.

Programski savet Festivala čine istaknuti pozorišni stvaraoci iz Srbije i regiona: dr Duško Ljuština, menadžer u kulturi (Zagreb, Hrvatska); Vasilka Bumbarova, teatrološkinja (Sofija, Bugarska); mr Dejan Lilić, prvak drame (Skoplje, Severna Makedonija); mr Miloš Latinović, dramski pisac i književnik (Beograd, Srbija); dr Miroslav Radonjić, teatrolog (Novi Sad, Srbija), u skladu sa pravnilnikom Festivala, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, turizmološkinja i direktor Narodnog pozorišta Niš mr Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog, koji je ujedno direktor i selektor.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine: prof. dr Nenad Novaković, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi (BiH), Irena Šarović, balerina, koreografkinja i diplomirana dramaturškinja (Srbija), Vasil Vasilev, reditelj i direktor Nacionalnog teatra “Ivan Vazov” u Sofiji (Bugarska), dr Milica Bajić Đurov, scenografkinja i kostimografkinja (Srbija) i Dušan Kovačević, glumac i producent ( Crna Gora).

Od ove godine, Festival ima status manifestacije u oblasti kulture od značaja za grad Niš.

Festival „Teatar na raskršću“ ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti kulturni prostor, afirmaciju države Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti balkanskog kulturnog prostora, kao i razmenu ideja i pozorišnih praksi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x