Televizija Beograd pre 64 godine prvi put emitovala program

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija vesti
Podelite vest

 Televizija Beograd na današnji dan pre 64 godine prvi put je emitovala program, a pošto su televizori tada bili retki, njih 80 postavljeno je na javnim mestima širom glavnog grada.

Kako navodi Radio-televizija Srbije (RTS), početak programa najavila je spikerka Radio Beograda Olivera Živković, a potom je Olga Nađ najavila emisije koje će biti emitovane u okviru prepodnevnog i poslepodnevnog programa.

Prvi “Dnevnik” emitovan je iz reportažnih kola u 20 časova, a voditelj tada bio je Miloje Mića Orlović. Tog dana, 23. avgusta 1958, na “zadatku” bilo oko 150 ljudi, jedna reportažna kola sa tri kamere i četiri filmske kamere od kojih nijedna nije bila tonska.

Televizori su bili postavljeni na više mesta u gradu, uključujući Terazije, Knez Mihailovu, Kalemegdan, Maršala Tita, Trg Marksa i Engelsa, Voždovac, Dušanovac i Karaburmu, a pored svakog je bio i jedan tehničar koji je njime rukovao.

Signal za sliku emitovan je iz studija na Sajmu u Beogradu, jedinom objektu u većem delu Evrope tada namenski građenom za televizijsku stanicu, piše RTS.

U to vreme Televizija Beograd imala je tročasovni program, a u prvo vreme emitovan je uživo iz studija, ili posredstvom reportažnih kola sa mesta događaja.

Snimci iz sveta stizali su dan kasnije na filmskim trakama, vozom ili avionom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x