Tomislav (75) iz Gornjeg Dušnika osvojio najviši vrh Suve planine čak 75 puta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Privatna arhiva, Tomislav Miljković
Podelite vest

Više desetina planinara učestovalo je ove nedelje u tradicionalnom Novogodišnjem usponu na vrh Trem, a Tomislavu Miljkoviću (75) iz Gornjeg Dušnika u opštini Gadžin Han bio je to čak 75. izlazak na najviši vrh Suve planine.

Foto: Privatna arhiva, Tomislav Miljković

Miljković je kazao da nije bio najstariji planinar na tom usponu pošto je jedan od prisutnih planinara rođen godinu dana ranije, ali jeste bio prvi po broju izlazaka na Trem, na 1810 metara nadmorske visine.

„Kao registrovani planinar prvi put sam izašao na najviš vrh Suve planine 1. jula, 1999. godine.To je bio prvi vikend po završetku bombardovanja. Od tada ne propuštam pohode na Trem. U jednoj godini popeo sam se čak 11 puta“, rekao je Miljković.

Dodao da nema staze kojom nije osvojio najviši vrh Suve planine.

Foto: Privatna arhiva, Tomislav Miljković

„Planinario sam naravno više puta iz Gornjeg Dušnika, ali i sa Bojaninih voda, iz Bežišta, Kaletinca, Ćelija…Otprilike četiri sata mi je potrebno za uspon, mada sam se poslednji put popeo za nešto manje od tri sata, a spustio za dva sata i 20 minuta. Ovog puta je sa mnom na Trem izašla i moja kuca Mimi“, izjavio je Miljković.

On je kazao da je po struci mašinbravar i do penzije je stigao radeći u fabrici Ei „Čegar“, ali je oduveko voleo prirodu i planine.

Foto: Privatna arhiva, Tomislav Miljković

„Nema planine u Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj na koju se nisam popeo, a planinario sam i u Italiji, Austriji, Slovačkoj, Češkoj, Rumuniji i Grčkoj. Držim se uvek jednog pravila, a to je da nikada u planinu ne idem sam, već sa prijateljima“, istakao je Miljković.

Zdravlje ga dobro služi tako da mu usponi ne predstavljaju napor, već uživanje.

„Kada sam imao 21 godinu bolovao sam od tuberkuloze i čak 20 meseci proveo sam na bolničkom lečenju u bolnici za plućne bolesti u Knez Selu. Međutim, uspeo sam da se potpuno oporavim i tuberkuloza nije oštetila moja pluća. Zahvaljujući tome i urednom životu koji vodim i dalje mogu da planinarim“, rekao je Miljković.

Dodao je da planira da sa svojim kolegama planinarima iz planinarskog kluba „Železničar“ iz Niša već 13. januara učestvuje u Božićnjem usponu na Rtanj, a da u februaru na Zimskom usponu po 76. put osvoji Trem.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x