Topola: Propao i drugi pokušaj održavanja skupštine o putu Vožd Karađorđe

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Izvor: topolaoplenac.org.rs
Podelite vest

Odložena vanredna sednica Skupštine opštine Topola o trasi puta “Vožd Karađorđe” kroz tu opštini, sazvana na zahtev opozicije, ni danas nije održana, jer kao ni u ponedeljak, 8. aprila, nije bilo kvoruma.

Kako saznaje Beta u odborničkoj grupi “Novi ljudi-Topola naša zemlja”, na zasedanju, zakazanom za 8.30 sati, opozicija je računala na prisustvo 15 svojih odbornika od 17 potpisnika zahteva za vanredno zasedanje, dok je iz vlasti Srpske napredne stranke došao samo zamenik predsednika Skupštine opštine.

Za rad skupštine je potrebno prisustvo 21 odbornika.

Odbornik “Novi ljudi- Topola naša zemlja” Ivica Karić je rekao agenciji Beta da nova skupština o “Voždu Karađorđu” nije ponovo zakazana, pošto je po poslovniku iskorišćena mogućnost za to “u dva termina”.

Opozicija je tražila da stručne službe opštine na skupštini precizno informišu odbornike, meštane i javnost o kompletnoj trasi “ Vožda” koji u dva kraka prolazi kroz opštinu Topola u dužini od 45 kilometara. Posebno je bilo važno da se čuju i razlozi za uvođenje drugog kraka koji se naknadno pojavio u planu puta.

Prema rečima Karića, opozicija se zalaže za ukidanje drugog “Voždovog kraka” koji je, kako smatraju, nepotreban i štetan, jer ide preko pet- šest sela i zauzima najplodnije njive, vinograde i kuće.

On je dodao da se očekivalo da se na vanrednoj sednici skupštine, u interesu meštana opštine Topola, odbornici izjasne protiv izgradnje drugog kraka brze saobraćajnice “Vožd Karađorđe” .

“Nedolazak predsednika Skupštine opštine, narodnog poslanika Dragana Jovanovića na današnju vanrednu sednicu znači da ga uopšte ne interesuje taj krak, već samo lična korist. On sporadično zove meštane sela na razgovore u opštinu, nudi im veću cenu za eksproprijaciju…”, rekao je Karić.

On je najavio da će opozicioni odbornici nastaviti da učestvuju u razgovorima meštana sa opštinskim čelnicima o “Voždu” , koji se svake sedmice održavaju na Jovanovićev poziv.

Iz “Novi ljudi – Topola naša zemlja”, je ranije saopšteno da se zalažu i za održavanje referenduma na delu teritorije opštine Topola, preko koje treba da prođe krak buduće brze saobraćajnice.

Jovanović je danas saopštio da je iz opštine u ponedeljak upućen zahtev Agenciji Vlade Srbije za prostorno planiranje za ukidanje pristupne saobraćajnice preko Ljubesela na put “Vožd Karađorđe”.

“ Osim mene, zahtev je potpisao još 201 meštanin Ljubesela. Naravno, uz argumentaciju i predložena alternativna rešenja koja su za državu jeftinija, smatramo da smo činjenicama odbranili naš zahtev”, napisao je on na Fejsbuku.

Prosleđeno je, kako je naveo, “još desetine pojedinačnih primedbi građana kojima se zahteva pomeranje trase”-

Najavio je da će do četvrtka biti poslat još jedan zahtev koji potpisuju meštani Zagorice, Žabara, Gorovića, Šuma i Donje Trnave, da se razmotri i postojanje kraka Zagorica – Svetlić, budući da zauzima oko 300 hektara obradive zemlje i voćnjaka.

Šesnaesti april je rok za žalbu na trase saobraćajnice kod komisije za izradu prostornog plana za projekat državnog puta prvog reda “Vožd Karađorđe”.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x