Trendovi i cene elektroinstalacionih usluga 2023

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Pixabay/3844328
Podelite vest

Tokom prošle godine godine platforma Daibau.rs sprovela je niz istraživanja među kojima su i ona vezana za cene usluga u građevinarstvu. Cilj ovih istraživanja je kreiranje informativnih cenovnika, koji će srpskim potrošačima olakšati planiranje budućih građevinskih radova.

Cene usluga agencija za čišćenjeI u ovoj godini platforma Daibau.rs nastaviće sa istraživanjima kretanja cena na građevinskom tržištu. Svoja istraživanja Daibau će prilagođavati sezonalnosti građeviski radova, kao i trenutnom interesovanju potrošača.

Jedna od bitnijih stavki prilikom novogradnje jeste sprovođenje električnih instalacija, naime, za ovu vrstu posla kao i trenutne cene, potrošači u Srbiji pokazuju konstantno interesovanje. Sprovođenje električnih instalacija u kući je veoma složen posao koji zavisi od veličine objekta, broja priključaka, prekidača, utičnica, rasvete, struje i telekomunikacija i naravno od električara, odnosno izvođača radova. U ovom poslu prvo se izvodi štemovanje kanala, zatim razvođenje vodova, ugradnja elektroormana i ugradnja prekidača, utičnica, rasvete i električnih uređaja.

Na osnovu istraživanja koje je sprovedeno u okviru Daibau platforme, može se grubo proceniti da kompletne električne instalacije na prosečnoj srpskoj kući koštaju između 13 i 26 €/m2. Detaljnije cene elektroinstalacionih usluga vidljive su u kalkulatoru cena za elektroinstalacije.

Cene najčešćih elektroinstalacionih usluga u Srbiji

Kako bi rezultati istraživanja bili što relevantniji, detaljnije cene elektroinstalacionih usluga proverene su kod firmi koje su registrovane i aktivno koriste platformu Daibau. Ukoliko govorimo o prosečnim cenama za celu Srbiju, štemovanje kanala u zidovima, podovima i plafonima košta između 2 i 8 €/m2. Svaki stambeni objekat ima i najmanje jedan elektroorman čija cena se kreće između 60 i 150 €/kom. Ugradnja prekidača košta između 1 i 3 €/kom, a ugradnja utičnica 2 do 4 €/kom. Što se rasvete tiče, ovde postoji širok raspon cena, međutim ugradnja prosečnih svetala košta između 5 i 12 €.

Ukoliko se cene uporede u gradovima u Srbiji, situacija je sledeća: u Beogradu i Subotici, štemovanje kanala kreće se između 3-8 €/m, ova usluga najpovoljnija je u Nišu, gde je cena 2 €/m. U Vršcu cena za elektroormane kreće se od 60 €, dok je u Beogradu od 150 €/kom; srednja cena može se naći u Subotici, od 100 €.

Cene elektroinstalacionih usluga u inostranstvu

Kao i u ranijim istraživanjima, sve cene u Srbiji upoređene su sa cenama na 15 evropskih tržišta gde posluje Daibau platforma. Na ovaj način potrošačima je omogućen jasniji uvid u situaciju u Srbiji i inostranstvu.

Slovačkoj, grubi i fini radovi na prosečnoj porodičnoj kući kreću se između 45-50 €/m2. Cene su najviše u glavnom gradu, Bratislavi, gde samo montaža elektroormana ide do 100 €. U Žilini štemovanje kanala kreće se oko 8 €, dok su drugi poslovi, poput montaže prekidača oko 4 €.

Rumuniji su pojedine usluge skuplje u odnosu na Srbiju i na Slovačku. U Bukureštu, grubi i fini radovi na prosečnoj porodičnoj kući idu do 58 €/m2, dok je montaža elektroormana u Temišvaru oko 60 €.

Što se tiče Češke, nabavka i montaža elektroormana ide i do 200 €, što je u odnosu na Srbiju, ali i Slovačku dosta skuplje. Štemovanje kanala je povoljnije – oko 5 €/m.

Cene elektroinstalacionih usluga u budućnosti

Električari takođe navode da situacija na tržištu nije sjajna. Kao i u ostalim delatnostima, povećanje cena na tržištu utiče na električare i cene elektroinstalacionih usluga.U ovom trenutku bitno je razmišljati o finansijkim mogućnostima klijenata, ali isto tako omogućiti normalno funkcionisanje firmi – mišljenje je električara. Daibau platforma će svakako nastaviti da prati situaciju na tržištu i pravovremeno će ažurirati dostupne cenovnike.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x