Tri decenije od uvođenja sankcija UN SR Jugoslaviji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Na današnji dan pre 30 godina, 30. maja 1992. godine  Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju 757 kojom su tadašnjoj SR Jugoslaviji, kao glavnom krivcu za rat u BiH, uvedene sankcije bez presedana u istoriji svetske organizacije.

Za uvođenje potpune ekonomske blokade i prekid svih naučnih, kulturnih i sportskih veza sveta sa SRJ, koju su činile Srbija i Crna Gora, glasalo je 13 članica Saveta bezbednosti UN, niko nije bio protiv, a Kina i Zimbabve su bili uzdržani.

Tokom 1990-ih godina Savet bezbednosti UN usvojio je više od 150 rezolucija povodom raspada SFRJ i ratova na tom prostoru, a desetak rezolucija predviđalo je kaznene mere protiv SR Jugoslavije.

Sve rezolucije kojima su SRJ uvođene sankcije zbog ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu usvojene su uglavnom jednoglasno, uz podršku svih stalnih članica Saveta bezbednosti UN, među kojima je i Rusija.

Povodom pitanja u vezi s Jugoslavijom, Moskva je u Savetu bezbednosti UN iskoristila pravo veta samo u decembru 1994, sprečivši usvajanje rezolucije kojom se, zbog teške humanitarne situacije na području Bihaća, tražila striktnija kontrola granica SRJ sa Hrvatskom i BiH, a nekoliko puta se uzdržala od glasanja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x