Tri ulice u Beogradu dobile ime po značajnim ženama Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Wikipedia
Podelite vest

Skupština grada Beograda danas je donela odluku da se imenuju ulice po značajnim ženama Srbije i šire, po Draginji Gavrilović, Kosari Cvetković i Jelki Bojkić Makavejev.

Sušačka ulica na teritoriji Voždovca preimenovana je u Ulicu Draginje Gavrilović, Supilova ulica na Zvezdari u Ulicu Kosare Cvetković, a Ulica Matije Gupca na teritoriji Rakovice u Ulicu Jelke Bojkić Makavejev, preneo je Beoinfo. Usvojeno je da ulicu na prostoru Beograda na vodi dobije vožd Djordje Stratimirović a imenovana je i Ulica Svetog Vladike Nikolaja Žičkog na osnovu inicijative gradjana mesta Resnik u opštini Rakovica.

Predloženo je bilo da jedan deo Podavalske ulice na ovoj opštini ponese ime Svetog Vladike Nikolaja Žičkog. Ulice u Beogradu dobili su i dubrovački Srbi Ivan Stojanović i Nikša Gradi. Predlog je bio da Ulica bana Mladena na Zvezdari ponese ime Nikše Gradija, dok je Gospićka ulica na Voždovcu preimenovana u Ulicu Ivana Stojanovića. Beograd je dobio i Ulicu Vladete Jerotića, srpskog neuropsihijatra, psihoterapeuta, filozofa, književnika i akademika Srpske akademije nauka i umetnosti. Predlog je bio da Dalmatinska ulica od Takovske do Džordža Vašingtona bude preimenovana u Ulicu Vladete Jerotića.

Zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović je istakla da je prihvaćena inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u svojstvu gradjanina, da novobeogradska obala dobije naziv Obala jasenovačkih žrtava. Kako je pojasnila, reč je o delu leve obale Save od mosta Gazela do Brankovog mosta.

Pred odbornicima su se našle i odluke na osnovu inicijativa zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koje je podneo u svojstvu gradjanina, da se imenuju ulice po caru Justinijanu Prvom, caru Irakliju, knezu Pavlu Karadjordjeviću i po princezi Oliveri.

“Kada je reč o imenovanju ulice po caru Justinijanu Prvom, predlog je bio da se preimenuje Splitska ulica na Voždovcu, kao i da se Ulica Augusta Cesarca na teritoriji opštine Savski venac preimenuje u Ulicu cara Iraklija”, rekla je ona.

Navela je da je predlog bio i da se Štrosmajerova ulica preimenuje u Ulicu kneza Pavla Karadjordjevića, odnosno Ulica Petra Zrinjskog u Ulicu princeze Olivere.

“Obe ulice nalaze se na teritoriji opštine Zemun”, navela je Radulović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x