Tri veka Tvrđave u Nišu, digitalna projekcija u 19. veku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Niške Vesti
Podelite vest

 Niška Tvrđava u ovoj kalendarskoj godini obeležava tri veka postojanja, sazidali su je Turci za četiri godine,  a kao početak gradnje navodi se 19. februar 1719. godine,  kao kraj – juni 1723.

“Zanimljivo je da je napravljena po tada najboljem odbrambenom sistemu u Evropi Francuza Maršala Vobana, sa nizom bastiona u sastavu. U ovom delu Balkana ovakvih tvrđava nema. Postoje diljem Evrope, recimo u Portugaliji, Španiji, Francuskoj i one neverovatno liče na ovu našu, zvezdoliku”, ističe arheolog Toni Čerškov.

Inspirisan Tvrđavom, za svoj diplomski rad na niškom Elektronskom fakultetu Vladan Trkulja uradio je njenu digitalnu prezentaciju.

“Korišćene su fotografije, one koje su bile dostupne iz tog vremena, kao i određene mape koje su sadržale položaj bedema i samog utvrđenja”, kaže autor digitalne prezentacije, inženjer elektronike Vladan Trkulja.

Po njegovim rečima, najzanimljiviji deo rada na ovoj prezentaciji bilo je oživljavanje arhitekture toga doba, a koliko je zaista istorijskih činjenica, a koliko improvizacije, teško je reći jer nema dovoljno sačuvane arhive, a većina objekata je srušeno.

Arheolog Čerškov ubeđen je da u istorisjkim arhivima Turske postoje detaljni planovi niške Tvrđave, ako se uzme u obzir njena veličina i značaj. Dodaje da se niko u Srbiji nije zainteresovao da zatraži te planove, jer su za to potrebna i materijalna sredstva i volja da se uradi.

Zanimljiv je podatak da je u Tvrđavi uvek, osim civilnih objekata, bilo i vojske.

Po osobođenju od Turaka, u drugoj polovini 19. veka ušla je srpska vojska, a vek kasnije, 1950. godine iz nje je izašla Jugoslovenska narodna armija.

Tada je Tvrđava postala centralni gradski park, a tu namenu zadržala je do današnjih dana.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x