Tribina: Sakralna arhitektura kao otelotvorenje univerzalnih religijskih ideja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto:promo DOB
Podelite vest

U sredu, 22. februara u 19 sati u Klubu Doma omladine Beograda održaa se  tribina: TEOLOGIJA I ARHITEKTURA u organizaciji Doma omladine Beograda i Instituta za studije kulture i hrišćanstva. Predavač je dr Nevena Debljović Ristić, docent  Arhitektonskog fakulteta UB.

Predavanje pod nazivom „Sakralna arhitektura kao otelotvorenje univerzalnih religijskih ideja“ teži da široj javnosti ukaže na polivalentnost religijskih fenomena ispoljenih kroz jedinstvene preobrazne simboličke oblike u arhitekturi, tumačeći njihove uticaje na označenje svetog mesta i sakralizaciju prostora, koji traju od nastanka prvih ljudskih zajednica do savremenog doba.

Ovo razmatranje podrazumeva istorijski osvrt na konkretizaciju i ispoljavanje religijskih ideja kroz arhitekturu, uključujući i arhitekonska ostvarenja drevnih naroda, religijske sisteme i sakralne komplekse sveta antike, judaizam i otelotvorenje svetosti, do predstavljanja spora i razlikovanja dogmatskih ideja ispoljenih kroz arhitektonsko stvaralaštvo istočnog i zapadnog hrišćanstva.

Sinteza arhitektonskih tradicija religijske arhitekture pokazuje raznolikost i bogatstvo kulturne baštine koja u osnovi poseduje jedinstvene praobrazne simboličke sisteme, predodređujće za trajanje i uzajamno poštovanje raznolikosti religijskog nasleđa širom sveta, bez obzira kojoj kulturi, geografskom području ili narodu pripadalo.

Uvodna reč: Sergej Beuk, urednik tribinskog programa Doma omladine Beograda
Moderira: Danijela Marković, Institut za studije kulture u hrušćanstva

Nevena Debljović Ristić docent je Arhitektonskog fakulteta Univeziteta u Beogradu na Departmanu za istoriju i teoriju arhitekture i umetnosti. Na istom fakultetu je diplomirala i doktorirala. Posebne oblasti njenih interesovanja su konzervacija i upravljanje kulturnom baštinom, istorija, teorija, teologija, estetika i simbolizam srednjovekovne arhitekture i umetnosti. Doktorsku disertaciju odbranila je pod nazivom „Istočnohrišćanska trijadologija u arhitekturi vladarskih zadužbina srednjovekovne Srbije.“ Više od 20 godina, svoje profesionalno iskustvo sticala je radeći u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture -Beograd. Za manastire Studenica (12. vek) i Sopoćane (13. vek) UNESCO WHS, bila je koordinator sručnnih timova, rukovodilac arhitektonskih istraživanja i praćenja izvođenja radova. Autor je mnogih konzervatorskih – restauratorskih projekata srednjovekovnog sakralnog graditeljstva. Objavila je brojne članke u međunarodnim i domaćim naučnim časopisima. Učestvovala na većem broju međunarodnih naučnih konferencija. Član je redakcija više naučnih i stručnih časopisa.

TEOLOGIJA I ARHITEKTURA

Ovaj ciklus tribina ima za cilj da stručnu i širu javnost upozna sa odnosom između sakralnog prostora, njegovih oblika i simboličkog značenja, i religijskih ideja i rituala. Ciklus će obuhvatiti dalekoistočne, mediteranske i zapadne tradicije, uključujući hinduizam, antičku Grčku i Rim, judaizam, islam, hrišćanstvo, ali i moderne fenomene poput “sekularnih religija” i njihovih (sekularno) sakralnih prostora, poput nacionalnih memorijala i slobodno-masonskih hramova. Pored upoznavanja sa specifičnostima religijskih ideja, rituala i arhitektonskih oblika u svakoj pojedinačnoj tradiciji, ciklus će, takođe, imati za svrhu ukazivanje na kontinuitete koji postoje između tradicija koje formalno shvatamo kao različite. A sveti prostori i njihova simbolika pružaju možda i najupečatljivije svedočanstvo o tim kontinuitetima.

U ciklus tribina biće uključeni domaći i inostrani eksperti za pojedine religijske tradicije i njihovu arhitekturu. Predviđene su sledeće teme: Hinduizam i sakralni prostor; Skriveni smisao antičkih hramova: Grčka i Rim; Jerusalimski hram; Hram kao Premudrost Božija: od Svete Sofije do hrama Svetog Save (pravoslavna hramovna arhitektura); Kaaba u islamskom predanju; Sveto i moderno: arhitektura “slobodnog zidarstva”; Sekularno-religijska arhitektura (utopijska arhitektura, American memorials, Vittoriano i dr).

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x