TS: Hitno otvoriti postupak za izmenu pravila o finansiranju predizborne kampanje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)
Podelite vest

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija pozvala je danas, povodom najava za raspisivanje vanrednih izbora, da se hitno otvori postupak za izmenu pravila o finansiranju predizborne kampanje.

“Učestale najave raspisivanja vanrednih izbora stvaraju ozbiljnu bojazan da ponovo neće biti otklonjeni ključni problemi sistema za finansiranje kampanje i pored brojnih zamerki ne samo domaće javnosti već i dve relevantne međunarodne organizacije – Kancelarije za demokratiju i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) i Venecijanske komisije”, navodi se u saopštenju.

Transparentnost Srbija podseća da Radna grupa vlade za saradnju sa OEBS i ODIHR “ne objavljuje nikakve informacije o svom radu već dve godine”, i da nema podataka o tome da ministarstva koja treba da pripreme izmene bitnih propisa, pre svih finansija i pravde, to i čine.

“Glavna preporuka koju je Srbija dobila još 2016, a nije ispunjena, odnosi se na uvođenje ograničenja troškova kampanje po jednoj izbornoj listi ili kandidatu za predsednika države. Transparentnost Srbija je dala i konkretan predlog, da to ograničenje bude 300 miliona dinara (oko 2,5 miliona evra)”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je ODIHR preporučio i da se urede pravila o vođenju kampanje od strane “trećih lica”, a ne samo direktnih učesnika izbora, sprečavanje zloupotrebe položaja i javnih resursa.

“Pored toga, ove dve organizacije smatraju da treba izmeniti sistem za raspodelu budžetskih sredstava za finansiranje kampanje radi postizanja veće ravnopravnosti učesnika. ODIHR i Venecijanska komisija traže i da se proširi obuhvat podataka o prihodima i rashodima koji se objavljuju u doba dok izborna kampanja još uvek traje”, navodi se u saopštenju.

Transparentnost Srbija navodi da je u vezi sa ovim pitanjem ukazala da takozvani preliminarni izveštaji ne ostvaruju tu svrhu, zbog čega je predložila uvođenje sistema “transparentnih računa”, kakav postoji u Češkoj i drugim zemljama.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x