Tužbe zbog zauzeća zemljišta za gradnju puteva ogroman problem opština na jugu Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B.Lj.
Podelite vest

Opštine na jugu Srbije i dalje se suočavaju sa velikim troškovima zbog tužbi građana čije je zemljište oduzeto prilikom izgradnje puteva pre 40-50 i više godina, a ukoliko se taj problem ne reši računi opština biće u dogledno vreme blokirani, izjavio je predsednik opštine Svrljig Miodrag Marković.

On je rekao da je opština Svrljig prošle godine platila osam miliona dinara samo za sudske takse.

“Trenutno imamo oko 50 sporova po tužbama građana, ali maltene može da ih bude neograničen broj jer na našoj teritoriji imamo oko 1.000 nerešenih parcela”, istakao je Marković.

Prema njegovim rečima, opština Svrljig poziva građane čije je zemljište oduzeto zbog izgradnje puteva da se direktno jave opštini i dogovore oko isplate nadoknade jer će sigurno dobiti realnu nadoknadu, međutim, mnogi se i dalje odlučuju da uz posredovanje advokata pokreću sporove.

“Mi sada imamo paradoks da oni koji su tužili uzmu 500 ili 700 dinara za oduzeto zemljište, a da advokati uzmu 60.000 ili 70.000 dinara. Ima i onih advokata koji za sporove naplate i 120.000 i 150.000 dinara”, naglasio je Marković.

On je objasnio da je apsurd da porodice mogu da pokrenu onoliko sudskih sporova koliko imaju parcela, iako se te parcele nalaze jedna pored druge ili na udaljenosti od samo dvadesetak metara.

Foto: B.Lj.

Po njegovom mišljenju opštinama bi se pomoglo makar kada bi se takve tužbe objedinile.

“Ne bežimo od obaveze da platimo građanima oduzeto zemljište po nekoj razumnoj ceni i naravno bez sudskih troškova”, kazao je Marković.

Podsetio je da su opštine sa juga Srbije koje se suočavaju sa tužbama zbog eksproprijacije zemljišta zatražile prošle godine pomoć države kako bi taj problem bio rešen, ali, kako je kazao, u tome nema značajnijeg pomaka.

“To je sada ogroman problem opština, ali pre ili kasnije postaće problem države, jer mi nećemo moći da se izborimo sa tim troškovima i ući ćemo u blokadu”, rekao je Marković.

O problemu tužbi zbog oduzetog zemljišta Marković je govorio i na nedavnom skupu u Oficirskom domu gde su predstavnici nerazvijenih opština potpisali ugovore o realizaciji projekata za koje će iz državnog budžeta biti izdvojeno 245 miliona dinara. Marković je i tom prilikom apelovao na Vladu Srbije da preduzme mere kako bi bio rešen problem sa kojim se suočava 11 opština na jugu Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x