U Beogradu blokiran autoput kod centra Sava, incident u Novom Sadu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

arhiva Foto: Srbija Vesti/ I.T.
Podelite vest

Par stotina gradjana blokiralo je u 13 časova autoput kroz Beograd u blizini centra Sava, na poziv pokreta Ekološki ustanak koji traži od Vlade Srbije da objavi sve dokumente o poslovima sa kompanijom Rio Tinto i njenim ćerkama firmama u Srbiji.

Za razliku od prethodnih blokada, učesnici današnjeg protesta ne nose transparente a nije bilo ni obraćanja organizatora skupa.

Trenutno je blokirano tek nekoliko automobila na autoputu a pojedini vozači okreću svoja vozila i vraćaju se ka centru grada.

Saobraćaj u Ulici Milentija Popovića na nadvožnjaku trenutno funkcioniše normalno a na protestu nije primetno prisustvo uniformisane policije.

Pokret Ekološki ustanak najavio da će danas organizovati blokade puteva i u Novom Sadu, Loznici, Šapcu, Preljini i drugim mestima širom Srbije.

Oko 200 ljudi je blokiralo autoput kod Novog Sada u oba pravca: od Beograda i ka Beogradu, a desio se i incident kada je jedan vozač pokušao da probije blokadu.

Vozač automobila sa bugarskim registarskim tablicama je udario u transparent “Novi Sad poručuje Rio Tinto marš iz Srbije” koji demonstranti drže na čelu kolone.

Niko nije povredjen, a nakon toga su se demonstranti raspravljali sa vozačem.

Organizatori su najavili da će blokada trajati “minimum dva sata”.

Stvaraju se kolone automobila, naročito iz pravca Beograda ka madjarskoj granici. U Novom Sadu od jutros pada slab sneg.

Organizatori blokade stavili su saobraćajne trouglove upozorenja ispred mesta gde su blokirali autoput.

Nije primećeno prisustvo uniformisane policije, a na licu mesta je mnogo novinara, fotoreportera i snimatelja.

Demonstranti su se prethodno okupili ispred hipermarketa “Roda” gde su puštali roknerol muziku, a autoput su blokirali oko 13 sati.

Blokada Ibarske magistrale u Preljini kod Čačka počela je u 13 časova u znak protesta zbog iskopavanja litijuma, projekta “Jadar” i kompanije “Rio Tinto”.

Na početku blokade prisutno je više desetina gradjana, ali se njihov broj povećava.

Učesnici blokade rekli su agenciji Beta da je u blizini mesta koje je blokirano primećen veliki broj policajaca u uniformama koji nose štitove i šlemove.

Na blokadi dominiraju transparenti podrške teniseru Novaku Djokoviću koji je se nalazi u hotelu za migrante u Melburnu u Australiji.

Na paralama piše “Podrška Novaku Djokoviću”, “Ne damo Novaka Djokovića, ne damo Srbiju, ne damo djedovinu, sloboda je naše pravo”.

Predstavnica ekološkog udruženja iz sela Pranjana “Suvoborska greda” Ljiljana Bralović rekla je novinarima da su ekološke organizacije i meštani sela iz okoline Pranjana i Preljine istrajni u nameri da ne dozvole iskopavanje litijuma i drugih metala na njihovoj zemlji.

“Nećemo stati sa blokadama dok ne oteramo Rio Tinto i sve druge rudarske kompanije koje nameravaju da nam zatruju zemlju, vazduh i vodu”, rekla je Bralović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x