U Beogradu danas 11. protest Srbija protiv nasilja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (AP Photo/Milos Miskov)
Podelite vest

U Beogradu će danas biti organizovan 11. protest “Srbija protiv nasilja”, posvećen pravosuđu, najavili su tehnički organizatori  gradjanskog okupljanja.

Protesti su počeli posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva, u kojima je ubijeno 19 osoba, uglavnom dece i mladih ljudi.

Po najavama, današnji protest će početi u 19.00 ispred Doma Narodne skupštine Srbije, odakle će građani krenuti ulicama Kneza Miloša i Nemanjinom, pored zgrade Vlade Srbije, a zatim Savskom ulicom do Palate pravde.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomir Lazović, iz pokreta Ne davimo Beograd, najavio je u sredu da će, uz Beograd, u subotu, 15. juna, protesti biti u još 30 gradova u Srbiji i da će biti posvećeni pravosuđu.

Lazović je, najavljujući trasu 11. protesta u Beogradu, kazao da će okupljeni proći i pored zgrade Vlade Srbije ka “spomeniku korupciji” – kako je nazvao spomenik Stefanu Nemanji kod bivše glavne železničke stanice.

Najavio je da će ispred Palate pravde građanima govoriti “istaknuti pravnici koji se bave pravom i pravdom”.

Građani će potom u protestnoj koloni produžiti do Mostarske petlje i blokirati autoput.

Lazović je rekao da se čini da je na protestima “Srbija protiv nasilja” postignut “konsenzus, slaganje, koje prevazilazi i partije i neke druge društvene pripadnosti”, o tome da se Srbija mora okrenuti od nasilja.

Među zahtevima protesta, koji tehnički organizuje deo proevropske opozicije, su i ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, kao i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje.

Traži se i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbdnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, kao i uprave Radio-Televizije Srbije.

Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije stranački.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x