U Beogradu na 10 lokacija postavljene mašine za recikliranje limenki

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Printscreen europa.rs
Podelite vest

Na deset lokacija u Beogradu u prodavnicama kompanije Merkator-S danas su postavljene mašine za reciklažu limenki u okviru Evropske zelene nedelje 2022. koja se održava do 5. juna. Direktorka u kompaniji Merkator-S Jelena Mitrović rekla je da sada potrošači recikliranjem limenki mogu da ostvare popuste na proizvode.

“Nadamo se da ćemo proširiti kampanju i na ostale gradove i da ćemo medju gradjanima podići svest o reciklaži. Sledeći grad u kojem će biti organizovana ovakva aktivnost je Zrenjanin”, najavila je ona.

Kako je objasnila, gradjani koji budu reciklirali limenke moći da dobiju popuste na kupljene proizvode u marketu tako što će u zavisnosti od broja recikliranih limenki dobiti odredjenu visinu popusta. Na svakih 10 reciliranih limenki dobija se najveći popust od 25 odsto na kupljene proizvode.

Mašine za recikliranje limenki se mogu naći u centru grada, na Bežanijskoj kosi, Novom Beogradu i Zemunu.

Nemačka razvojna saradnja u Srbiji (GIZ) je zajedno sa privatnim kompanijom Merkator-S i domaćom startap kompanijom Solagro Smart Recycler pokrenula ovaj projekat pametne reciklaže limenki, u saradnji sa civilnim sektorom, gradom Beogradom i predstavnicima javnog sektora.

“Borba protiv klimatskih promena i zaštite životne sredine su prioritet u društvu. Juče smo čuli da je gradjanima Srbije prvi put značajnija zaštita životne sredine u odnosu na ekonomiju. Ovakvi projekti i borba protiv klimatskih promena ne mogu da funkcionišu bez sva tri sektora. Treba iskorisiti potencijale koje nam pruža digitalizacija”, rekla je predstavnica GIZ-a u Srbiji Zorica Bilić.

Menadžerka za održivost i javne poslove kompanije Ball Pakovanja Evropa Jelena Kiš istakla je da ta kompanija ima cilj da do 2030. godine reciklira 90 procenata limenki na svim tržištima u kojima je prisutna.

Ona je podsetila da su limenke otpad koji se najviše reciklira u svetu, 69 odsto, a da je procenat reciklaže limenki u Evropi 76 odsto.

“Evropska zelena nedelja 2022. koja je u Srbiji počela u Sremskoj Mitrovici, je bazirana na ekonomiji i zaštiti biodiverziteta. Bitno je da kada dodjemo u prodavnicu i kupimo nešto, možemo da budemo sigurni da smo doprineli životnoj sredini time što smo prethodno reciklirali nešto”, rekao je menadžer programa Delegacija Evropske unije u Srbiji Antoan Avinjon.

On je istakao da Srbija ima potencijala za ovakvu reciklažu i da se nada da će do 2025. godine reciklaža limenki u Srbiji dostići 25 odsto, a do 35 odsto do 2030. godine.

U okviru Evropske zelene nedelje, koja se obeležava kako bi se podigla svest o najvažnijim pitanjima zaštite životne sredine, ove godine je planirano oko 300 dogadjaja širom Evrope.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x