U Beogradu obeležena godišnjica smrti Tome Zdravkovića (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Porodica, mnogobrojni prijatelji i poštovaoci lika i dela legendarnog Tome Zdravkovića okupili su se danas na Centralnom groblju u Beogradu kako bi obeleželi 31 godinu od pevačeve prerane smrti.

Toma Zdravković je rođen 20. septembra 1938. u Aleksincu, ali je deo detinjstva proveo u rodnom selu svoga oca Pečenjevcima, da bi se u ranoj mladosti preselio u Leskovac.

Svoju pevačku karijeru je započeo  u Leskovcu, zatim u Beogradu, u kafanama.

U početku nije bilo najuspešnije, a vrhunac slave doživeo 1980. ih godina, kada je već bi iskusan pevač.

U većini njegovih pesama violina daje melanholičnu notu, tekstove za pesme pisao je sam i gotovo uvek su bile autobiografske.

Reč je o kafanskim, ljubavnim pesmama, kojima specijalni šarm  daje njegov specifični glas.

Iza sebe je ostavio mnoštvo pesama koje su i danas veliki hitovi: „Da l‘ je moguće“, „Ej Branka, Branka “, „Danka, “„Dotak’o sam dno života“, „Кafana je moja sudbina“, „Evo već je jesen a tebe još nema“, „Prokleta nedelja“, „Tužno leto“, „O ciganko moja“, „Svirajte noćas samo za nju“, „Ostao sam sam“, „Кiša je padala“, „Za Ljiljanu“ (posvećena glumici Ljiljani Blagojević), „Umoran sam od života“, „Pesme moje“ (napisao je Кemal Monteno).

Umro je u Beogradu na današnji dan, 30. septembra pre 31 godine.

Na Centralnom groblju u Beogradu Tomi Zdravkoviću odali su počest članovi porodice, supruga Gordana,  prijatelji, meštani sela Pečenjavac i mnogobrojni poštovaci njegve muzike koja i danas živi i bez koje se slavlja u Srbiji ne mogu zamisliti.

U čast Tome Zdravkovića produkcijska kuća City Grupa uradila je dugometražni dokumentarni film “To je Toma” koji  je premijerno prikazan na 57. Filmskim susretima na Letnjoj pozornici u Nišu, a bioskopsku premijeru imaće 5.oktobra u 18 sati u niškom Cine Grand bioskopu, uz prisustvo Tomine supruge Gordane Zdravković.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x