U Beogradu predstavljena knjiga Sistematski zločini za etničko čišćenje tuzlanskih Srba

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: UNS
Podelite vest

Desetorica autora predstavili su knjigu “Sistematski zločini za etničko čišćenje tuzlanskih Srba”, za koju su kazali da donosi istinu o tome kako je “najjugoslovenskiji grad u Bosni i Hercegovini” ostao bez Srba i kako su zločini nad Srbima prošli bez kazne.

Na predstavljanju knjige u beogradskom Pres centru Udruženja novinara Srbije (UNS), autori su rekli da su nastojali da u knjizi navedu sve aspekte dva teška zločina – masakriranje pripadnika JNA 15. maja 1992. godine u takozvanoj “Tuzlanskoj koloni” i teroristički akt počinjen 25. maja 1995. godine na Tuzlanskoj kapiji.

Istakli su da knjiga treba da obezbedi da istina i pravda “dođu na mesto koje im pripada”.

“Pokazujući svo naše stradanje, sve strahote koje smo tamo doživeli, svi autori poštuju i sve žrtve koje su se desile u tom kraju i na drugoj strani – ne želeći ni na jedan način da doprinosi umanjenju bilo čijih žrtava”, rekao je šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Cicović je ocenio da poštujući prošlost narod može na najbolji način definisati budućnost.

Prema njegovim rečima, Srbi treba da “uvek” budu ponosni na svoj narod jer je “uvek bio na strani istine”.

Autori knjige su Milan Bekan, Luka Nikolić, Vitomir Pavlović, Ostoja Minić, Dušan Milovanović, Zoran Vučinić, Pero Spasojević, Jovo Bajić, Stevo Pašalić i pukovnik Branislav Glušica, a izdavači Zavičajno udruženje Tuzlaka iz Bijeljine i Narodna prosveta iz Beograda.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji je finansijski i organizaciono podržalo promociju, sa ciljem negovanja kulture sećanja na srpske žrtve.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x