U Briselu danas sastanak pregovaračkih timova Srbije i Kosova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Petar Petković; Foto: Kancelarija za KiM Vlade R.Srbije
Podelite vest

U Briselu će danas biti održan sastanak šefova pregovaračkih timova Srbije i Kosova Petra Petkovića i Besnika Bisljimija (Bislimi) u sklopu nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji je prošle nedelje boravio u Prištini i Beogradu izjavio je da je predstojeći sastanak u Briselu dobra prilika da se napravi dogovor o konkretnim narednim koracima.

Lajčak, koji je prvo boravio u Prištini, rekao je da sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin) imao “važnu raspravu u vezi sa nacrtom Statuta Zajednice srpskih opština”. Potom je u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem o daljem putu primene sporazuma.

Poslednji sastanak u Briselu održan je 2. maja na kojem su učestvovali Vučić i Kurti, i usvojena Deklaracija o nestalima, ali nije ostvaren pomak po pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

10.17.

U Briselu je počeo sastanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, u sklopu nastavka dijaloga na tehničkom nivou između Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije.

Petković i Lajčak su se sastali odvojeno a zatim su predviđeni direktni razgovori delegacija Beograda i Prištine na čelu sa glavnim pregovaračima Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Razgovaraće se, kako je potvrđeno RTS-u, o najvažnijoj temi – Zajednici srpskih opština i to u skladu sa četiri sporazuma iz 2013. i 2015. godine.

Lajčak je sinoć objavio preko društvenih mreža da je tokom protekle nedelje posetio Prištinu i Beograd da pripremi teren za sledeću rundu razgovora glavnih pregovarača danas u Briselu.

Napisao je da je tokom sastanaka razgovarao o tome kako ići napred u primeni Sporazuma od 27. februara i Aneksa od 18. marta.

On je izrazio očekivanja da će glavni pregovarači biti spremni da se dogovore oko konkrentih koraka ka primeni Sporazuma.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x