U Čačku evidentirano 3.420 nezaposlenih osoba, 14 odsto manje nego prethodne godine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Google Street View printscreen
Podelite vest

Prema podacima filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Čačku je evidentirano 3.420 nezaposlenih lica, što je za 14 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Čačak, prema rezultatima poslednjeg popisa, ima 106.876 stanovnika.

Najveći broj nezaposlenih je četvrtog i trećeg nivoa kvalifikacija, a lica bez zanimanja i stručne spreme čine 19 odsto od ukupnog broja nezaposlenih. Među nezaposlenima najviše je ljudi koji imaju više od 50 godina, što je 43,9 odsto od ukupnog broja nezaposlenih, a 16,8 odsto nezaposlenih su mladi do 30 godina.

Najveći broj čeka na zaposlenje do tri meseca, odnosno 19,6 odsto, 15,7 odsto čeka na zaposlenje jednu do dve godine i 14,3 odsto čeka više od 10 godina.

Suficitarna zanimanja u Čačku u 2023. su bila nekvalifikovani radnici, ekonomski tehničari, prodavci, metalostrugari, automehaničari, bravari, maturanti gimnazije jezičkog ili društvenog smera. Među takvim zanimanjima bile su i medicinske sestre, diplomirani ekonomisti za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije, diplomirani pravnici, učitelji.

Deficitarna zanimanja su bila pomoćnici stolari, instalateri grejanja i mehaničari, vozači viljuškara, magacioneri, nastavnici razredne nastave, više medicinske sestre. Nedostajale su i arhitekte, inženjeri saobraćaja, profesori engleskogjezika i književnosti, diplomirani inženjeri rudarstva, diplomirani ekonomisti za unutrašnju i spoljnu trgovinu, andragozi, farmaceuti.

Najugroženije grupe na tržištu rada u 2023. godini u Čačku bila su lica bez osnovnog obrazovanja i završene srednje škole, mladi do 30 godina starosti bez radnog iskustva, žene.

Teško su se zapošljavale i osobe sa invaliditetom, Romi, korisnici novčane socijalne pomoći, žrtve porodičnog nasilja, roditelji dece sa smetnjama u razvoju,bivši izvršioci krivičnih dela, samohrani roditelji i supružnici iz porodice u kojoj su oba supružnika nezaposlena.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x