U Ćupriji na izložbi ‘Matiću u čast’ 24 umetnička dela 14 autora

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: promo
Podelite vest

U Muzeju “Horeum Margi Ravno” danas će u okviru ovogodišnjih 42. Matićevih dana, posvećenih književniku slikaru i diplomati Dušanu Matiću (1898-1980), biti otvorena izložba radova odabrnih na likovnom konkursu.

Po odluci žirija likovnog konkursa “Matiću u čast“, izložbu čine 24 dela 14 autora na temu nadrealizma i stvaralaštva.

Direktor Muzeja “Horeum Margi Ravno” Novak Novaković je kazao da je to deseti konkurs “Matiću u čast” i da su radove posali umetnici iz svih krajeva zemlje.

Taj konkurs, po njegovim rečima, jedinstven je u Srbiji, i po tematici nadrealizma, i što stvaraocima pruža slobodu u umetničkom izražavanju jer ih ne ograničava isključivo na jednu tehniku, format ili na umetničko obrazovanje autora.

“Uobičajeno, na izložbi dominiraju radovi koji pripadaju štafelajnom slikarstvu, ima i instalacija dok je skulptura u nešto manjem broju”, istakao je Novaković.

Otvaranje izložbe je u 19.00 kada će nagrada “Matiću u čast”biti uručena najboljem umetničkom delu po oceni žirija.

U Ćupriji se, u čast velikana srpske književnosti Dušana Matića, do 13. septembra održava književna manifestacija “Matićevi dani”. Cilj manifestacije je promocija i afirmacija mladih literarnih stvaralaca, uz podsećanje na stvaralaštvo književnika, akademika, nadrealiste, slikara, esejiste i diplomate Dušana Matića, rođenog u Ćupriji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x