Muzičko scenski spektakl u Domu kulture Aleksinac

U Domu kulture Aleksinca nastupa Una Saga Serbica – nesvakidašnji muzičko-scenski spektakl

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

U petak, 28. januara aleksinačka publika prisustvovaće muzičko-scenskom spektaklu baziranom na raznolikosti ritmova Srbije i Balkana. Igrački ansambal “Una Saga Serbica” nastupiće u Velikoj sali Doma kulture u Aleksincu od 20 sati.

Ne zanemarujući tradiciju i dodajući moderne pokrete na savremeni način Una Saga Serbica oživljava lepotu scenske umetnosti Srbije i Balkana.

“Lepota Balkana, njegova istorija, nasleđe, kultura a nadasve njegove igre neiscrpan su izvor inspiracije mnogih umetnika. Povezujući korake, reči, note, boje i ljude, došli smo na ideju da stvorimo jedan nov ugao gledanja na kulturu igara sa ovih prostora i time prikažemo, na jedinstven način, svu lepotu vremena koje je za nama”, kažu u ansamblu Una Saga Serbica.

Ideja za osnovanjem  jednog ovakvog igračkog ansambla potekla je od Svetozara Krstića još 2000. godine, a od 2002. dobija ime pod kojim nnastupa dvadeset godina – Una Saga Serbica.

Una Saga Serbica je do sada održala preko 200 koncerata i nastupa od svoje premijere 2013 na sceni Sava Centra u Beogradu.

“Preko 100.000 gledalaca doprinelo je uspehu ne samo naše trupe već i podizanju svesti o benefitima koje ovaj vid umetničkog performansa donosi. Privilegija je bila saradnja sa nacionalnom televizijom RTS1 koja je celokupan snimak  dva  naša projekta puštala u udarnim terminima preko 40 puta”, ističu u ansamblu. Kombinujući igru, kostimografiju, scenografiju, muziku stvaraju nesvakidašnje performanse na prostorima Balkana. Polazeći od folklorne umetnosti, uz poznate etno ritmove oformili su trupu koju čine mladi profesionalni igrači i koreografi, a scenu oživeli  uz pomoć sofisticiranog 3D mapiranja koji upotpunjuje vizuelni užitak publike”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x