U Domu omladine u Beogradu počinje 69. Martovski festival

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: promo plakat Martovski festival
Podelite vest

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, 69. Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma,  biće održan od 29. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda, koji je i organizator manifestacije.

Publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film.

Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

Od 2019. godine umetnički direktor Martovskog festivala je Dejan Dabić, filmski kritičar i autor animiranih filmova, dugogodišnji selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra.

O filmovima koji ulaze u takmičarski program 69. Martovskog festivala odlučivala je selekciona komisija u sastavu: Dragana Latinović, rediteljka i producentkinja; Darko Ković, snimatelj, montažer, reditelj i producent; Igor M. Toholj, filmski i TV montažer, autor dokumentarnih i eksperimentalnih filmova i Ivan Velisavljević, dramaturg i filmski kritičar.

Žiri 69. Martovskog festivala, koji će odlučivati o nagradama – Grand Prix Martovskog festivala, nagrade za najbolji film (po kategorijama), strukovne nagrade (za najbolju režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku), radiće u sastavu: Lordan Zafranović, reditelj i scenarista (predsednik žirija) – Hrvatska, Hajnc Hermans (Heinz Hermanns), profesor dramaturgije kratkog filma – Nemačka, Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent – Srbija, Đanfilipo Pedote (Gianfilippo Pedote), producent i scenarista – Italija, Dragomir Zupanc, filmski i TV reditelj – Srbija.

Pored takmičarskog, Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“. Publika će imati priliku da pogleda mnoge filmske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma: Short Film Festival Drama (Grčka), Vienna Shorts (Austrija), InterFilm – Short Film Festival Berlin (Nemačka), Al Jazeera Balkans Documentary Film (BiH), Mediteran Film Festival (BiH).

Martovski festival je tradicionalno mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca.

“To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi”, ističu organizatori.

Ulaznice za 69. Martovski festival su u prodaji na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda. Cena ulaznica je popularnih 250 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Tačnu satnicu Martovskog festivala možete videti  69.-MARTOVSKI-FESTIVAL-SATNICA

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x