U Donjoj Gradini komemoracija povodom Dana sećanja na jasenovačke žrtve

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Centralna komemoracija povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac i najvećem stratištu Donjoj Gradini počela je liturgijom u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

Najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije položili su vence i cveće u Spomen-području Donja Gradina, a potom će biti služen pomen jasenovačkim žrtvama.

Komemoraciji prisustvuju predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ostali zvaničnici iz RS i Srbije, kao i brojni građani.

Komemoracije žrtvama posvećene su proboju koncentracionog logora Jasenovac 22. aprila 1945, u kojem je učestvovalo poslednjih 600 logoraša, od kojih je preživelo njih oko 100.

Logor Jasenovac formiran je tokom Drugog svetskog rata kao mesto zatvaranja, prisilnog rada i likvidacija prvenstveno Srba, Roma, Jevreja, ali i Hrvata i drugih u cilju stvaranja etnički čiste teritorije kvislinške NDH.

U tom logoru prema podacima Javne ustanove spomen područje Jasenovac na osnovu prikupljenih imena, od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. godine, ubijeno je 83.145 žrtava, a među stradalima bilo je više od 20.000 dece.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x