U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra izložba “Mića Popović i njegovi savremenici”(FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Milica Todorović
Podelite vest

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra do kraja februara može se pogledati izložba “Mića Popović i njegovi savremenici”,  izbor iz kolekcije Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Izložba je koncepcijski osmišljena tako da pruža uvid u stanje i kretanja u srpskoj umetnosti tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, odnosno u vreme najveće slikarske i izložbene aktivnosti Miće Popovića.

Mića Popović je održavao česte kontakte sa niškom Galerijom prvih godina njenog postojanja. Zahvaljujući umetnikovom učešću u radu Likovne kolonije Sićevo 1971 i otkupu sa samostalne izložbe 1972. godine, kolekcija Galerije poseduje slike Mali crni doručak i Gvozden istresa nos na peronu železničke stanice, koje pripadaju počecima slikarstva prizora – najduže i najznačajnije faze autorovog opusa. Svojevrsna su likovna svedočanstva o tadašnjem socijalnom trenutku ugroženih humanističkih načela življenja i naglašenog ekonomskog raslojavanja društva.

Pored Popovićević slika izložba sadrži dela još 21 umetnika. Zastupljeni su autori priličnog generacijskog raspona, od umetnika koji su u periodu između dva svetska rata počeli svoje profesionalne karijere i imali već etablirani status u vreme kada je Popović počinjao (Peđa Milosavljević, Ivan Tabaković, Mihailo Petrov, Milenko Šerban, Ljubica Cuca Sokić), preko njegovih prijatelja, nekih od članova Zadarske grupe i generacijski bliskih kolega ( Bata Mihajlović, Кosa Bokšan, Stojan Ćelić, Miodrag Protić, Mladen Srbinović, Božidar Prodanović, Zoran Pavlović, Boža Ilić, Gabor Silađi) do umetnika sledeće generacije (Olja Ivaljicki, Radomir Reljić, Bojan Bem, Miodrag Rogić, Moma Antonović, Siniša Vuković).

Čak osmoro od pomenutih umetnika bili su članovi SANU, mnogi su bili profesori na različitim Fakultetima umetnosti a svi su ostavili značajan trag u našoj umetnosti XX veka. U fondu niške Galerije zastupljeni su delima iz određenih faza razvoja individualnih opusa.

Autor izložbe je istoričar umentosti, muzejski savetnik Milica Todorović.

Izložba je pre Leskovca gostovala u Centru za kulturu u Loznici, rodnom gradu Miće Popovića i u Internacionalnom studiju Trnavac u Valjevu a od 18. marta biće prikazana i likovnoj publici u Pirotu.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x