U gepeku krijumčareno 9 uređaja za proizvodnju bitkoina u vrednosti od 4 miliona dinara (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto Uprava carina Republike Srbije
Podelite vest

Carinici su u saradnji sa policijom 21. jula 2022. godine godine na graničnom prelazu Horgoš, sprečili krijumčarenje 9 uređaja za proizvodnju kriptovalute bitkoin i 500 uložaka za elektronske cigarete.

Neobičan slučaj je otkriven na ulazu u zemlju, kada je u traku za putnike koji nemaju ništa da prijave stigao ”BMW M2” nemačkih registarskih oznaka.

Automobilom je upravljao strani državljanin koji se, prema sopstvenoj izjavi, iz Nemačke uputio ka Crnoj Gori, a carinicima na prelazu je potvrdio da nema ništa da prijavi.

Međutim, tokom detaljne kontrole otkriveno je da se u prtljažniku nalazi 8 uređaja ”S19 Antiminer Bitcoin Miner Machine”, dok je na zadnjem sedištu otkriven još jedan isti takav uređaj i kutija puna uložaka za elektronske cigarete marke ”Elfbar”.

Vrednost otkrivene neprijavljene robe procenjena je na gotovo 4 miliona dinara, a kako ta vrednost prelazi jednu trećinu vrednosti vozila, oduzet je i automobil vredan 5 miliona dinara, čime se ukupna vrednost prekršaja popela na 9 miliona.

Podsetimo, bitkoin predstavlja virtuelnu valutu koja nastaje procesom rudarenja “mining”, za šta je neophodan specijalni računar koji može da rešava komplikovane jednačine i tako proizvodi virtuelni novac.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x