U Jugoslovenskoj kinoteci danas Beogradski forum za kulturno nasleđe

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; printscreen
Podelite vest

U Jugoslovenskoj kinoteci danas se, povodom šezdesetogodišnjice Europa Nostre, Promocije Haba evropskog nasleđa (European Heritage Hub) i sastanka Saveta Evrope Nostra u Beogradu, održava Beogradski forum za kulturno nasleđe, uz podršku Evropske komisije, Delegacije EU u Srbiji i Ekonomskog foruma Delfi.

Učesnici panela, među kojima diplomate, profesori, naučnici, stručnjaci i aktivisti, razgovaraće o vrednosti kulturnog nasleđa i razmatrati pretnje i izazove sa kojima se ono suočava, a biće predstavljeni i nagrađivani primeri najboljih praksi regeneracije nasleđa.

“Nakon dugogodišnjeg delovanja široke mreže organizacija civilnog društva Europa Nostra, došli smo do zaključka da brojne izazove i probleme s kojima se suočavamo, posebno u oblasti ugroženog nasleđa, treba rešavati multisektorskim, održivim i holističkim pristupom. Naša želja je da promovišemo principe postavljene u FARO Konvenciji, inicijativi Novi evropski Bauhaus, Deklaraciji iz Davosa ili Zelenoj knjizi o evropskom kulturnom nasleđu Evropa Nostre”, navodi se u saopštenju organizatora.

Ukazali su da je “problema mnogo”, a da važan deo rešenja leži u stvaranju centra za debatu gde svi akteri iz javnog, privatnog i civilnog sektora mogu da vode demokratski dijalog o značaju kulturnog nasleđa kao sastavnog dela kulturnih i razvojnih politika.

Beogradski forum za kulturno nasleđe (Belgrade Heritage Forum) koji organizuje Mreža za zaštitu kulturnog nasleđa Evropa Nostra i Evropa Nostra Srbija, neće se prenositi uživo, ali će biti snimljen i javno dostupan ubrzo nakon događaja.

Evropa Nostra je osnovana 29. novembra 1963. godine u Parizu i posvećena je slavljenju i zaštiti kulturnog nasleđa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x