U Kragujevcu će usluge Vodovoda za građane i privredu poskupeti za 20 odsto

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube 360 Serbia video printscreen
Podelite vest

Kragujevačko javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” je obavestilo potrošače da će od 9. februara primenjivati cene više za 20 odsto za utrošenu vodu, kanalizaciju i prečišćavanje otpadnih voda.

Obaveštenje o poskupljenju je stiglo je uz poslednji obračun usluga tog preduzeća.

Kako je Beti rečeno u preduzeću, očekuju da Grad Kragujevac da saglasnost na odluku Nadzornog odbora o poskupljenju početkom februara.

Promena cene je obrazložena poskupljenjem materijala i hemikalija koje učestvuju u proizvodnji vode za piće kao i “drastičnim” povećanjem cene električne energije.

Direktor “Vodovoda i kanalizacije” Nebojša Jakovljević smatra da je sadašnja cena vode socijalna, a ne ekonomska.

“Poskupljenje od 20 procenata je tek da se kaže poskupljenje. Ali, to je procenat koji je prihvatljiv za Grad Kragujevac”, rekao je Jakovljević agenciji Beta.

U njegovom zahtevu za povećanje cena, upućenom Gradu Kragujevcu, Jakovljević je predložio tri varijante poskupljenja od 31,01 odsto, 30 i 20 procenata. Uz analizu stanja objasnio je da je “minimalno neophodno” povećanje cene vode 38,3 odsto.

Jakovljević smatra da u slučaju da cene ostanu iste, iznos nedostajućih sredstava u ovog godini bi bio gotovo 357 miliona dinara, zbog rasta troškova proizvodnje, dodatnih poštanskih troškova, rasta cene rada od 15 odsto i isplate solidarne pomoći.

Dodao je da uz nenaplativa potraživanja od 11 odsto, taj iznos se uvećava na ukupno oko 500 miliona dinara.

Prema novom cenovniku građani će ubuduće tri usluge Vodovoda, po kubiku, plaćati ukupno 150,6 dinara (sa PDV) umesto sadašnjih 125,5 dinara (sa PDV).

Od toga, potrošnju vode plaćaće 90,14 dinara po kubiku, umesto sadašnjih 75,12 dinara. Usluge kanalizacije kao i prečišćavanja otpadnih voda umesto 25,19 dinara koštaće 30,23 dinara. Ukupna cena kubika za usluge “Vodovoda i kanalizacije” će biti 281,73 dinara sa PDV-om, umesto dosadašnjih 234,79 dinara.

Veći računi stizaće i preduzećima, preduzetnicima i zanatlijama.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x