U Kragujevcu prvi put pozorišne predstave prilagođene slepim osobama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube КЊАЖЕВСКО-СРПСКИ ТЕАТАР video printscreen
Podelite vest

 Kazalište “Novi život” iz Zagreba, najstarije pozorište za slepe i slabovide, odigraće dve predstave u Kragujevcu, jednu za decu, a drugu za odrasle.

Zahvaljujući projektu inovativnog karaktera, koji je sproveden u saradnji sa hrvatskim Savezom slepih, u Kragujevcu će slepe osobe prvi put moći da prate predstavu prilagođenu njihovim potrebama.

Kako prenosi portal Presek predstava je namenjena svim gledaocima bez obzira na to da li imaju neki vid invaliditeta ili ne.

Za osobe sa senzornim oštećenjem vida, putem uređaja biće audio deskriptivno opisana sva dešavanja na sceni, dok su za gluve obezbeđeni tumači znakovnog jezika.

Predstava za decu “Bijeli klaun” biće odigrana u subotu 3. juna u 17.00 u Pozorištu za decu i mlade, dok je predstava za odrasle “Ne daj se, Njofra!” zakazana za nedelju, 4. jun, u 19.00 na sceni Knjaževsko-srpskog teatra.

Kazalište “Novi život” iz Zagreba kroz interpretaciju brojnih predstava namenjenih za slepe i slabovide utiče na njihovo aktivno delovanje u kulturnom životu bez predrasuda.

Sa druge strane, senzibiliše društvenu zajednicu o mogućnostima i kreativnosti slepih u kulturnom životu.

Kako ističu organizatori, na ovaj način promoviše se i kulturna inkluzija koja je od izuzetnog značaja i za potpunu društvenu inkluziju.

Predstave gostuju u okviru projekta „Svetlost u tami” Okružne organizacije Saveza slepih Srbije Kragujevac koji je podržan iz budžeta grada Kragujevca, a ulaz za publiku je besplatan.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x