U Kraljevu otvaranje izložbe o deci u ratu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen zvanični portal Narodni muzej Kraljevo
Podelite vest

U Galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu danas će u 18.00 sati biti otvorena izložba “Deca u ratu: Srpski izbeglički domovi u Mataruškoj Banji 1942-1944”.

Uz desetine autentičnih fotografija, prvi put su izložena sećanja nekadašnjih štićenika domova i uz brojna arhivska dokumenata, izložba na slikovit i zanimljiv način prikazuje svakodnevni život dece i njihovih staralaca  u izbegličkim domovima Mataruške Banje tokom ratnih godina.

Autorke izložbe su Ljubinka Škodrić, viša naučna saradnica Instituta za savremenu istoriju u Beogradu i Mirjana Savić, muzejska savetnica Narodnog muzeja u Kraljevu.

Tokom Drugog svetskog rata u okupiranu Srbiju su dolazili talasi izbeglica iz svih krajeva razorene Kraljevine Jugoslavije, što je nametnulo nužnost njihovog organizovanog zbrinjavanja.

Zato je 1941. godine osnovan Komesarijat za izbeglice i preseljenike, pod čijim poroviteljstvom su u Mataruškoj Banji 3. juna 1942. godine otvoreni Srpski izbeglički domovi za zbrinjavanje dece.

Time je to tada popularno turističko mesto preobraženo u jedan od najznačajnijih i najaktivnijih humanitarnih centara u Srbiji.

Od 1943. godine u sistemu izbegličkih domova je bio i manastir Studenica, kao oporavilište za decu slabijeg zdravlja.

Briga o deci je bila kompleksna i obuhvatala smeštaj, ishranu, lečenje, školovanje, vaspitavanje dece i organizovanje njihovog slobodnog vremena.

Od početka juna 1942. godine do kraja novembra 1944. godine u Mataruškoj Banji utočište je našlo 3.445 mališana, od kojih je 56 umrlo od bolesti uprkos trudu lekara.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x