U Kruševcu svega 40 odsto dece vakcinisano MMR vakcinom, moguće epidemije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay whitesession
Podelite vest

Podaci kruševačkog Zavoda za javno zdravlje pokazuju da je MMR vakcinom u tom gradu vakcinisano manje od 40 odsto dece rodjene 2021. godine, zbog čega prete epidemije.

Roditeljima je zato upućen poziv da se odazovu akciji dopunske vakcinacije koja je u toku.

“Oko 1.200 dece predškolskog uzrasta u Kruševcu nije primilo nijednu dozu MMR vakcine. Revizijom vakcinalne kartoteke ustanovljen je nizak obuhvat predškolaca tom vakcinacijom, čak ispod 40 odsto za decu rodjenu 2021. godine”, rekla je epidemiološkinja kruševačkog Zavoda za javno zdravlje Mirjana Avramović.

Ona je podsetila da je za sprečavanje epidemijskog talasa u osetljivoj populaciji neophodno vakcinisati 95 odsto dece.

“Ove činjenice navode na zaključak da je epidemijsko širenje malih boginja u populaciji predškolaca u vreme aktuelnih dogadjaja u svetu praćenih velikim migracijama, nešto što se sa sigurnošću može očekivati”, upozorila je ona.

Avramović je rekla i da MMR vakcina štiti i od zauški, koje kod dečaka mogu da dovedu do upale testisa, te od rubeole, koja u prva tri meseca trudnoće, ukoliko se trudnica zarazi, može da izazove oštećenja ploda.

Ona je podsetila da je zbog veoma niskog obuhvata MMR vakcinom, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Kruševac organizovao sastanak sa predstavnicima Predškolske ustanove “Nata Veljković”, kruševačkog Doma zdravlja i koordinatorima za vakcinaciju Instituta “Batut”.

Tada je predloženo da se u obdaništima održe roditeljski sastanci na kojima će se uputiti apel roditeljima da dovedu decu na imunizaciju MMR vakcinom u najskorijem roku.

Naloženo je i da PU “Nata Veljković” obavezno prilikom upisa dece u vrtić od roditelja zahteva da donesu potvrdu sa vakcinalnog punkta Doma zdravlja, da je dete primilo sve vakcine obavezne za taj uzrast.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x