U Los Anđelesu 95. ceremonija dodele Oskara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)
Podelite vest

Svečana 95. ceremonija dodele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke biće održana kasno uveče u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu, a ove godine je favorit komedija “Everything Everywhere All At Once” sa 11 nominacija. Prenos ceremonije će biti na Prvom programu RTS-a od 2. ujutru u nedelju na ponedeljak i predviđa se da će trajati oko 4 sata-

Neobična priča o vlasnici jedne perionice uronjenoj u paralelne univerzume, osvojila je najviše, 11 nominacija za Oskara. Film je posle nominacija dobio još nekoliko američkih nagrada.

Rediteljski duo Danijel Kvan (Kwan) i Danijel Šajnert (Scheinert) filma osvojio je u Holivudu nagradu američkog Udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA). Film je prošle godine bio veliki hit. Zaradio je oko 100 miliona dolara širom sveta. Komedija osvojila je nagradu i Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA) kao najbolji film.

Po devet nominacija su dobili nemački film “All Quiet on the Western Front” (Na Zapadu ništa novo) i irska tragikomedija “The Banshees of Inisherin”.

Ostvarenje “All Quiet on the Western Front” nemačkog reditelja Edvarda Bergera (Edward) osvojilo je nagradu za najbolji film na nedavnoj dodeli nagrada Britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA). Berger (53) osvojio je još jednu nagradu BAFTA za najboljeg reditelja za film koji je adaptacija istoimenog romana Eriha Remarka (Erich Remarque).

Nagrade DGA, PGA i BAFTA, koje se dodeljuju pre Oskara, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnju nagradu Akademije filmskih umetnosti i nauke.

Ostvarenje “Elvis” o legendi rokenrola Elvisu Prisliju (Presley) dobilo je osam nominacija, dok je film Stivena Spilberga (Steven Spielberg) “The Fabelmans” dobio sedam nominacija.

Prošlogodišnja dodela Oskara na kojoj je ostvarenje “CODA” rediteljke Šan Heder (Sian) dobitnik Oskara za najbolji film, obeležena je incidentom.

Glumac Vil Smit (Will Smith) se tokom ceremonije popeo na binu, i vidno ljut, ošamario je komičara Krisa Roka (Chris Rock) koji se našalio na račun obrijane glave Vilove supruge Džejd Pinket Smit (Jade Pinkett), koja pati od alopecije, značajnog gubitka kose.

Smit je Roku rekao da ne pominje njegovu ženu, dok je komičar posle dobijenog šamara rekao da je to “najveća noć u istoriji televiziji”. Rok je uporedio obrijanu glavu Vilove supruge s obrijanom glavom glumice Demi Mur (Moor) u filmu “Dži Aj Džejn” Ridlija Skota (Ridley Scott) iz 1997. godine.

Potom se Smit izvinio primajući Oskara za najboljeg glumca. “Ljubav vas tera da činite lude stvari”, rekao je glumac. Akademija je potom reagovala i osudila Smitov postupak.

Za sada se ne zna da li će ovogodišnji domaćin ceremonije komičar Džimi Kimel (Jimmy Kimmel) pomenuti taj incident.

Pop pevačica Rijana (Rihanna) pevaće na ceremoniji pesmu iz filma “Black Panther: Wakanda Forever” (Crni panter: Vakanda zauvek). Pop zvezda će pevati svoj hit “Lift Me Up”, koji je nominovan u kategoriji najbolje originalne pesme.

Oskar se dodeluje u 24 kategorije. Nagradu predstavlja pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetara) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Svečana ceremonija na kojoj se proglašavaju pobednici, jedna je od najuglednijih ceremonija dodele nagrada u svetu. Ujedno je i najstarija svečanost dodele nagrada u medijima.

Ceremonija će biti održana u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x