U Narodnom muzeju u Beogradu otvorena izložba slika Nadežde Petrović

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; BetaPhoto/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
Podelite vest

U Narodnom muzeju Srbije u Beogradu je otvorena izložba slika “Nadežda Petrović: Modernost i nacija”, priređena povodom 150 godina od rođenja te današnjeg Dana državnosti.

Predstavljena su dela Nadežde Petrović (1873-1915) iz muzeja više gradova u Srbiji.

Otvarajući izložbu, ministarka kulture Maja Gojković je kazala da je Nadežda Petrović “slikarskom veštinom, ali i životnim načelima” zauzela jedinstveno mesto u istoriji srpske kulture i kulturnom nasleđu.

“Pokazala je da nacionalno i avangardno nisu suprostavljene kategorije i da iskreno rodoljublje i patriotizam mogu biti pokretači stvaranja najblistavijih umetničkih dela”, kazala je ministarka.

Gojković je istakla da je Nadežda Petrović integrisala slikarstvo Srbije u moderne evropske tokove krajem 19. i početkom 20. veka i “hrabro i beskompromisno formirala osoben stil”, postavši inspiracija savremenicima i uzor narednim generacijama.

“Njen rad i društveni aktivizam najbolji su primer kako kultura i umetnost mogu da pomognu u savladavanju ratnih, socijalnih, ekonomskih i drugih životnih izazova, ili da ih barem učine lakšim”, rekla je Gojković.

Ministarstvo kulture Srbije je saopštilo da je tražilo da UNESKO u zvanični kalendar uvrsti obeležavanje 150 godina od rođenja Nadežde Petrović. Tim povodom će u sedištu te organizacije, kao i u Kulturnom centru Srbije u Parizu ove godine biti priredjene posebne dokumentarne izložbe o njenom stvaralaštvu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x