U Negotinu kreću 56. Mokranjčevi dani

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Dom kulture Negotin printscreen
Podelite vest

U Negotinu, rodnom gradu kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, od 10. do 16. septembra biće održan 56. festival “Mokranjčevi dani”, a fokus programa biće na horskoj muzici, najavili su danas organizatori.

Prve koncertne večeri za titulu najuspešnijeg u tradicionalnom natpevavanju takmičiće se ansambli iz Novog Sada, Doboja, Banjaluke i Beograda.

Na festivalu će nastupiti beogradski hor “Mokranjac” pobednik prošlogodišnjeg natpevavanja, zatim hor RTS, sa dirigentom Bojanom Suđićem, kao i “Collegium musicum”, koji predvodi Dragana Jovanović.

Nastupiće i kvartet “TAJJ” koji će izvesti muziku Aleksandre Vrebalov, dok će ansambl “13 gudača” koncert posvetiti stvaralaštvu Dejana Despića.

Ansambl Pozorišta na Terazijama izvešće mjuzikl “Brodvejske vragolije”, a najmlađoj publici posvećena je opera “Dečja soba”, koju je komponovao Milenko Živković.

Jedan festivalski dan biće posvećen i narodnoj tradiciji.

U Mokranju, mestu odakle potiče porodica Mokranjca, biće organizovan program”Niti tradicije”, a u Domu kulture u Negotinu nastupiće članovi beogradskog Kulturno umetničkog društva “Dimitrije Koturović”.

Pored izložbi i promocija knjiga, biće održana i tribina posvećena stvaralaštvu Mokranjca i seminar za dirigente pod nazivom “Dirigentsko hodočašće”.

Selektorka festivala je muzikolog Sonja Marinković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x