U prokupačkom porodilištu za nedelju dana rođeno 17 beba

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

U prokupačkom porodilištu za nedelju dana rođeno je 17 beba, 10 devojčica i sedam dečaka, što je najveći broj novorođenčadi u jednoj nedelji od početka ove 2022. godine, kazali su u toj zdravstvenoj ustanovi.

Kako su za agenciju Beta rekli u tom porodilištu, od početka ove godine rođeno je ukupno 164 beba što je više od proseka za isti period prethodnih godina.

Takođe su istakli da se u poslednje vreme sve više mladih bračnih parova u Topličkom kraju odlučuje za rađanje drugog i trećeg deteta.

“Svake godine sa 60.000 dinara nagrađujemo prvorođenu bebu iz našeg grada, što je samo jedan u nizu podsticaja koje Grad Prokuplje daje mladim parovima u cilju povećanja nataliteta”, rekli su u lokalnoj samoupravi u Prokuplju.

Prema njihovim rečima, već nekoliko godina i svakom prvorođenom i drugorođenom detetu u porodici dodeljuje se jednokratna pomoć od 20.000 dinara.

Natalitet u prokupačkom kraju stagnira, pa se između 2017. godine, kada je rođeno 650 beba i 2021. godine, kada je u tom porodilištu rođeno 576 beba, taj broj kreće oko 600 novorođenčadi godišnje.

Do 2000. godine u prokupačkom porodilištu rađalo se i po 1.500 beba godišnje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x