U registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisano plivanje za Bogojavljenski krst

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

U Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisano je šest novih elemenata živog nasleđa, i to sarački i ćurčijski zanat, izrada veza „štampujit“, mavanje kumbara, sviranje na tamburici samici i plivanje za Bogojavljenski krst.

Ćurčijski zanat, poznat i pod nazivom kožuharstvo, predstavlja skup znanja i veština prerade i obrade kože, a geografski je zastupljen na području AP Vojvodine, istočne Srbije i Beograda.

Izrada dekorativnog veza „štampujit“ neguje se u istočnoj Srbiji, na području negotinske Krajine i priobalja Dunava, a ovaj zanat je rasporostranjen među ženama, koje su uglavnom pripadnice vlaške nacionalne manjine, i ovom tehnikom ukrašavaju svečane ženske nošnje. Tehnika je poznata i pod nazivom „kusut ku mašina“ i „trukujit“.

Mavanje kumbare, odnosno praksa paljenja obrednih vatri u Siriniću, običaj je karakterističan za Sirinićku župu i neizostavni je deo Belih poklada.

U nacionalni registar je upisano i plivanje za Bogojavljenski krst, koje se tradicionalno održava 19. januara, kada se obeležava praznik Bogojavljenje, odnosno slavi dan krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x