U slučaju srčanog udara na javnom mestu manje masaža srca za žene nego za muškarce

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)
Podelite vest

U slučaju srčanog udara na javnom mestu manje je verovatno da će žene dobiti masažu srca od građana koji se tu nađu, nego što će takvu pomoć dobiti muškarci, što dovodi do većeg broja smrtnih slučajeva među ženama, rekli su istraživači.

“Kardiopulmonalna reanimacija”, dok ne stigne pomoć, kombinuje reanimaciju usta na usta i kompresije grudnog koša za pumpanje krvi u mozak ljudi čija su srca prestala da kucaju.

Kao deo istraživanja, koje će biti predstavljeno na medicinskoj konferenciji u Španiji, kanadski lekari su pokušali da shvate kako se ta pomoć različito primenjuje kod muškaraca i žena.

Oni su pregledali zapise o skoro 40.000 srčanih zastoja koji su se desili van bolnice u Sjedinjenim Državama i Kanadi između 2005. i 2015. godine.

Utvrdili su da je 54 odsto pacijenata dobilo masažu srca od građana.

Posle srčanih zastoja koji su se desili na javnom mestu, na primer na ulici, 61 odsto žena je dobilo masažu, a 68 odsto muškaraca.

Aleksis Kurnoje, lekar hitne pomoći u bolnici Sakr-Ker u Montrealu, koji je vodio studiju, rekao je za AFP da ta razlika “povećava smrtnost žena posle srčanog zastoja, to je sigurno”.

Srčani zastoj je jedan od vodećih uzroka smrti. Preživi samo oko 10 odsto žrtava srčanog zastoja van bolnice, naveo je kanadski tim.

Istraživači su pokušali da nađu razlog za rodnu razliku.

Jedna hipoteza je bila da bi prolaznici mogli biti posramljeni idejom da dodiruju grudi žene bez njenog pristanka, rekao je Kurnojer. I starost žene bi mogla da utiče na odluku.

Ali njihov rad to nije potvrdio: žene su bez obzira na godine manje od muškaraca dobile “kardiopulmonalnu reanimaciju” posle srčanog udara na javnm mestu.

Drugo moguće objašnjenje, prema Kurnojeu je “barijera za prepoznavanje” srčanog zastoja žena jer se u javnosti pogrešno smatra da se to dešava samo muškarcima.

Po studiji objavljenoj u avgustu u časopisu “Lancet Digital Health”, muškarci pre srčanog zastoja češće osećaju bol u grudima – simptom koji se obično opisuje u medijima, te je poznat u javnosti, dok žene češće osećaju kratak dah.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x