U Srbiji broj opština sa zarazom afričke kuge svinja opao za još deset

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/Ylvers
Podelite vest

U Srbiji se ove nedelje broj žarišta afričke kuge svinja smanjio za još 10 opština, a narednih dana se očekuje odjavljivanje te bolesti u još osam žarišta, objavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo je istaklo da to ukazuje da mere na terenu donose rezultat i da se smanjuje intenzitet te bolesti.

Naglašeno je da su odjava bolesti i sve druge mere nadležnih službi na terenu u skladu sa strukom i propisima.

Povodom tvrdnji na društvenim mrežama koje sadrže “zlonamerne neistine i obmanjuju šire mase, poručujući građanima da se ne pridržavaju protokola i mera koje nalaže zakon i Uprava za veterinu”, Ministarstvo “apeluje na sve građane da se o zvaničnim informacijama o afričkoj kugi svinja, o protokolima, procesima i merama koje se sprovode, informišu isključivo putem zvaničnih kanala komunikacije Ministarstva poljoprivrede i Uprave za veterinu – sajtova i društvenih mreža”, ukazano je u saopštenju.

Afrička kuga svinja je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja, a glavni faktori koji povećavaju rizik od širenja su neadekvatne mere biološke sigurnosti i ponašanje ljudi.

Zbog toga Ministarstvo poljoprivrede apeluju na građane da ne šire dezinformacije i neistine da bi sprečili “obmanu naroda i dalje širenje bolesti”.

Još jednom su pozvali vlasnike i držaoce svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru radi brze dijagnostika bolesti i što pre preduzele neophodne mere za sprečavanje širenja afričke kuge svinja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x