U Srbiji od početka epidemije afričke kuge svinja eutanazirane 78.244 svinje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Pixabay/borevina
Podelite vest

U Srbiji su od početka epidemije afričke kuge eutanazirane 78.244 svinje, dok je trenutno u osam okruga ta bolest sporadična, izjavila je danas načelnica veterinarske inspekcije u Upravi za veterinu Ljiljana Ivanjac.

“Trenutna situacija u Srbiji je sporadično pojavljivane afričke kuge svinja, u odnosu na prošlu godinu, kada je bolest velikim intenzitetom bila prisutna u našoj zemlji. Trenutno imamo osam okruga, ali sa sporadičnim, brojačno malim intenzitetom prisutnosti bolesti na gazdinstvima”, rekla je Ivanjac.

Ona je u Privrednoj komori Srbije, na Nacionalnoj konvenciji posvećenoj zdravlju životinja, bezbednosti i kvalitetu hrane u Srbiji, ocenila da je za Srbiju nepovoljno što se afrička kuga svinja pojavljuje u okruženju, i da je stoga nepohodno biti na oprezu.

“Već sada imamo bolest kod divljih svinja u Crnoj Gori i to nas diže na viši nivo opreza, a moramo biti spremni na neka nova iskušenja, u novim pravcima, da štitimo naše granice i da sarađujemo u razmeni informacija”, rekla je Ivanjac.

Cilj Nacionalne konvencije je da se ukaže na najvažnije izazove u zaštiti zdravlja životinja i proizvodnji bezbedne i kvalitetne hrane u Srbiji, jer je proces proizvodnje “od farme do trpeze”, blisko povezan i zdravlje životinja je važan preduslov za bezbednost i kvalitet hrane, a kontrola počinje u primarnoj proizvodnji, u štali i na farmi, rečeno je na skupu.

Predstavnik Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) Miloš Milovanović je istakao da je neophodna saradnja privatnog i javnog sektora u sprečavanju širenja bolesti afričke kuge svinja koja je uporna i teško ju je iskoreniti.

“Imali smo veliki broj radionica, obuka i treninga sa proizvođačima svinja, i sa malim poljoprivrednicima, ali i sa velikim kompanijama, koji se na organizovaniji način bave uzgojem svinja”, rekao je Milovanović.

Dodao je da su radili i sa upravnicima lovišta, jer su, kako je istakao, divlje svinje jedan od prenosioca afričke kuge svinja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x