U Srbiji porast broja slučajeva krađe identiteta putem interneta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: MUP RS
Podelite vest

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) je saopštilo da je tokom 2023. godine primećen porast broja slučajeva krađe identiteta putem interneta i slučajeva neovlašćenog pristupa računarskim sistemima.

“Do ovoga često dolazi nepažnjom korisnika internet usluga, koji zbog svoje neopreznosti i otvaranjem različitih linkova dozvole instalaciju zlonamernog programa na svom računarskom sistemu, ili pak ostavljaju svoje podatke na raznim stranicama bez prethodne provere”, objavio je MUP na Instagramu.

MUP tim povodom na nekoliko slika uputio preporuke građanima, među kojima i da zaštitni program na računaru uvek drže uključenim.

“Ovakva vrsta računarskog programa štiti vaš računar od zlonamernih pokušaja pristupa računaru, oštećenja ili brisanja podataka, otuđenja korisničkih imena i lozinki, ii drugih osetljivih informacija”, objašnjeno je u saopštenju.

Građanima je preporučeno i da instaliraju i uvek vrše ažuriranje antivirus programa, kao i da redovno ažuriraju operativni sistem računara da bi se sigurnosni propusti na vreme otkrili i uklonili. MUP je upozorio na opasnost od preuzimanja (download) sadržaja s interneta, jer su neki od njih napravljeni tako da mogu da zaobiđu i najsavremeniju antivirusnu zaštitu.

“Nikada ne otvarajte priloge elektronskih poruka koje su vam stigle od nepoznatih osoba. Generalno, pažljivo sa prilozima, moguće je da pošaljilac koga poznajete nije svestan šta se nalazi u prilogu poruke”, naveo je MUP na Instagramu.

Među preporukama je i isključivanje računara kada se ne koristi, jer se time sprečava neovlašćeno preuzimanje kontrole ukoliko je uređaj zaražen virusom.

MUP je apelovao i da se šifra za vaj-faj (wi-fi) ne deli javno, jer lica koja neovlašćeno dođu do nje, mogu da korišćenjem jedinstvene IP adrese učine niz krivičnih dela za čije se izvršenje može smatrati odgovornim vlasnici te IP adrese.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x