U Srbiji se nestašica mleka ublažava uvozom iz okolnih država, litar sa jedan odsto masti 120 dinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, foto: Pixabay.com
Podelite vest

Nestašica mleka u Srbiji ublažava se uvozom iz okolnih zemalja, pa su police u pojedinim prodavnicama posle desetak dana popunjene jedino tim dugotrajnim mlekom, a litar sa jedan odsto masti košta 120 dinara.

Vlada Srbije ograničila je pre nekoliko meseci cenu dugotrajnog UHT mleka u maloprodaji i povremeno je minimalno koriguje, a pre dva dana povećala je značajnije cenu, pa dugotrajno sa 2,8 odsto masti, umesto 120 dinara košta 128,99 dinara.

Da bi smanjila nestašicu Vlada Srbije je zabranila i izvoz mleka, osim u Albaniju i Severnu Makedoniju, članice inicijative “Otvoreni Balkan”.

Domaći proizvođači mleka rekli su za Betu da cena uvoznog mleka koje je ovih dana popunilo “domaće police u trgovinama” obezbeđuje pristojnu zaradu, s obzirom da je mleko sa samo jedan odsto masti “obrano”, izvlačenjem masnoća za druge proizvode na kojima će se, takođe dobro zaraditi.

Oni su rekli da je nedavno iz velike trgovinske kuće uzeto mleko za analizu i da je utvrđeno da ima veći sadržaj vode.

Domaći proizvođači još nisu dobili pre mesec dana obećanu premiju od 15 dinara po litru prodatog mleka, ali samo za jedan kvartal, a predsednica Uduženja uzgajivača goveda Sanja Bugarski rekla je da ta premija sada ne bi ni pomogla da se zaustavi sunovrat mlečnog govedarstva u Srbiji.

“Ta premija, koja se isplaćuje preko mlekara, možda bi zapušila samo jednu rupu na brodu koji tone jer ima na desetine rupa”, rekla je Bugarski.

Proizvođačima mleka ovih dana se, kako je rekla, puštaju menice banaka i firmi za naplatu dugova na ime kredita koje ne mogu da plate jer su u bankrotu zbog niske otkupne cene mleka. Dodala je da bi otkupna cena mleka trebalo samo u ovom mesecu da bude 70 dinara, umesto  od 30 do 52-53 dinara. Nestašica mleka, je prema njenim rečima, “rezultat činjenice da je radio kako je ko hteo, a ne kako je trebalo”.

Bugarski je rekla da sama nema ideju šta sada, kada su proizvođači u totalnom bankrotu, treba da se uradi da bi se spasili.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas na televiziji Pink da je do kratkoročne nestašice mleka došlo jer je u susednim zemljama ono bilo skuplje, pa je prerađivačima bilo isplativije da mleko njima prodaju.

“Ovih dana postoji dosta informacija i dezinformacija počev od toga da nema krava, pa do toga da mleka nema u prodavnicama. Činjenica je da je litar mleka u Srbiji koštao do 119 dinara, a cena litra u okruženju kretala se od 1,35 do 1,7 evra i čim je takva razlika, automatski prerađivač gleda da ga proda skuplje”, rekao je Nedimović.

Dodao je da se tako “upada u makaze” jer tržište traži mleko, a proizvođači traže cenu za svoju robu, pa dođe do kratkotajnih nestašica, kao što je bilo i sa šećerom pre poskupljenja.

Nedimović je kazao da je dodatni problem što Bugarska, Severna Makedonija, Rumunija i Crna Gora mlečnu industriju više nemaju, odnosno ako i proizvode to je mnogo manje od potreba, a jedine koje imaju mleka su Srbija i Bosna i Hercegovina.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x