U susret 16. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Međunarodni bijenale umetnosti minijature, najveća i najobuhvatnija manifestacija umetnosti malog formata sigurnim koracima gazi četvrtu deceniju svog postojanja. Bijenale je i značajna informativna manifestacija preko koje se može, na izvestan način, pratiti i razvoj svetske umetnosti u poslednje 33 godine.

Održavajući kvalitet i kredibilitet manifestacije, Кulturni centar Gornjeg Milanovca, organizator izložbe, uz stručnu pomoć priznatih istoričara umetnosti, likovnih kritičara i profesora sa nekoliko umetničkih univerziteta (članovi umetničkog saveta i žirija) svetskoj javnosti do
sada je predstavio oko 12.000 umetničkih dela koja potpisuje više od 8.000 autora iz četrdesetak zemalja sveta. Izlagačke kategorije su slikarstvo, grafika, skulptura, crtež, primenjena umetnost, fotografija i intermedija.

“Novi, šesnaesti po redu, Međunarodni bijenale umetnosti minijature došao je do faze kada se može napraviti procena kakva će čitava manifestacija biti, koliko je važna umetnicima – jednom rečju kakav je odziv. I reklo bi se, dobar!”, kažu iz Kulturnog centra.

U poređenju sa dosadašnjim, ovaj šesnaesti po redu Bijenale, imaće umetnike sa gotovo svih meridijana. Postavka će imati samo originalne radove, nastale u poslednje dve godine, ocenjene kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa.

Za izložbenu selekciju odabrano je 606 radova koje potpisuje 387 autora (303 umetnika iz Srbije, 84 iz inostranstva) iz 25 zemalja. Na konkurs je pristiglo 1120 radova, od 666 autora.

Кao i prethodnih godina nagrađene i stručno odabrane radove Кulturni centar će nakon izložbe uvrstiti u Zbirku Bijenala, koja trenutno broji oko 1.500 umetničkih dela.

Svečano otvranje izložbe je 23.aprila naredne godine u Gornjem Milanovcu, a izložba će biti otvorena za posetioce do 30. juna.

Istorijat Bijenala minijature

Prva izložba organizovana decembra 1989. godine i trajala je do kraja januara 1990. Nastala po uzoru na sličnu manifestaciju u Torontu (Кanada), a na inicijativu milanovačkih umetnika Milana Miletića i Nebojše Savovića Nesa. Manifestaciju pokrenulo Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca, registrovano 1988. godine. Od 1994. godine Bijenale (Treći Bijenale) ima međunarodni karakter. Oficijelni organizatori, tokom
godina, bili su: Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca (Prvi bijenale), Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca, suorganizator ”Dečje novine” (Drugi bijenale), Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca, suorganizator Muzej rudničko takovskog kraja (Treći B ‐ ijenale), Muzej rudničkog‐takovskog kraja (Četvrti bijenale), a potom Кulturni centar – Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje iz Gornjeg Milanovca (od Petog Bijenala do danas).

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x