U susret 16. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Međunarodni bijenale umetnosti minijature, najveća i najobuhvatnija manifestacija umetnosti malog formata sigurnim koracima gazi četvrtu deceniju svog postojanja. Bijenale je i značajna informativna manifestacija preko koje se može, na izvestan način, pratiti i razvoj svetske umetnosti u poslednje 33 godine.

Održavajući kvalitet i kredibilitet manifestacije, Kulturni centar Gornjeg Milanovca, organizator izložbe, uz stručnu pomoć priznatih istoričara umetnosti, likovnih kritičara i profesora sa nekoliko umetničkih univerziteta (članovi umetničkog saveta i žirija) svetskoj javnosti do
sada je predstavio oko 12.000 umetničkih dela koja potpisuje više od 8.000 autora iz četrdesetak zemalja sveta. Izlagačke kategorije su slikarstvo, grafika, skulptura, crtež, primenjena umetnost, fotografija i intermedija.

„Novi, šesnaesti po redu, Međunarodni bijenale umetnosti minijature došao je do faze kada se može napraviti procena kakva će čitava manifestacija biti, koliko je važna umetnicima – jednom rečju kakav je odziv. I reklo bi se, dobar!“, kažu iz Kulturnog centra.

U poređenju sa dosadašnjim, ovaj šesnaesti po redu Bijenale, imaće umetnike sa gotovo svih meridijana. Postavka će imati samo originalne radove, nastale u poslednje dve godine, ocenjene kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa.

Za izložbenu selekciju odabrano je 606 radova koje potpisuje 387 autora (303 umetnika iz Srbije, 84 iz inostranstva) iz 25 zemalja. Na konkurs je pristiglo 1120 radova, od 666 autora.

Kao i prethodnih godina nagrađene i stručno odabrane radove Kulturni centar će nakon izložbe uvrstiti u Zbirku Bijenala, koja trenutno broji oko 1.500 umetničkih dela.

Svečano otvranje izložbe je 23.aprila naredne godine u Gornjem Milanovcu, a izložba će biti otvorena za posetioce do 30. juna.

Istorijat Bijenala minijature

Prva izložba organizovana decembra 1989. godine i trajala je do kraja januara 1990. Nastala po uzoru na sličnu manifestaciju u Torontu (Kanada), a na inicijativu milanovačkih umetnika Milana Miletića i Nebojše Savovića Nesa. Manifestaciju pokrenulo Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca, registrovano 1988. godine. Od 1994. godine Bijenale (Treći Bijenale) ima međunarodni karakter. Oficijelni organizatori, tokom
godina, bili su: Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca (Prvi bijenale), Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca, suorganizator ”Dečje novine” (Drugi bijenale), Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca, suorganizator Muzej rudničko takovskog kraja (Treći B ‐ ijenale), Muzej rudničkog‐takovskog kraja (Četvrti bijenale), a potom Kulturni centar – Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje iz Gornjeg Milanovca (od Petog Bijenala do danas).

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x