U toku! POSTAVLJANJE SIGNALIZACIJE za divljač – Da se sačuva što više jedinki

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Lovački savez Srbije
Podelite vest

Učešće divljači u saobraćajnim nezgodama ima višestruki negativan efekat. Lovačka udruženja snose velike ekonomske izdatke, a pored tog dolazi i do smanjenja broja jedinki u određenim lovištima.

Kako bi se ovaj problem rešio Lovački savez Srbije u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i infrastrukture, po preporuci profesora doktora Milana Vujanića sa Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, započinje ove godine postavljanje signalizacije za divljač na par reprezentativnih saobraćajnica, koje su označene kao mesta sa velikim učešćem divljači u saobraćajnim nezgodama.

Plavi svetlosni reflektori koji treba da budu postavljeni na ivici kolovoza odbijaju svetlost iz farova automobila i stvaraju plavu svetlosnu ogradu koja sprečava divljač da u tom trenutku pređe kolovoz.

Plava boja se retko viđa u prirodi i predstavlja znak upozorenja za životinje.

Reflektori su aktivni samo kada je u njih uperena svetlost, to znači da nema konstantnog ometanja i negativnog uticaja na životinje i životnu sredinu. Takođe ne postoji ni opasnost za vozače, jer se svetlost odbija mimo smera vožnje.

Ovakav projekat je već rađen u Nemačkoj, gde je potvrđena efikasnost plavih reflektora na smanjenje broja nezgoda u saobraćaju sa učešćem divljači za čak 73%, potvrđuju u Lovačkom savezu Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x