U Valjevu otvorena fabrika vaga nemačke kompanije Bicerba

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: bizerba.com
Podelite vest

Nemačka kompanija Bicerba (Bizerba), jedan od vodećih svetskih proizvođača vaga i dobavljača hardverskih i softverskih rešenja u tehnologiji vaganja, sečenja i etiketiranja proizvoda, danas je u Valjevu otvorila fabriku.

Izgradnja fabrike, u kojoj će biti zaposleno do 300 ljudi, počela je marta 2022. godine, a do sada je u nju investirano oko 21 milion evra. Grad Valjevo poklonio je 2020. godine u industrijskoj zoni nemačkoj kompaniji 11,8 hektara čija vrednost se procenjuje na milion i po evra, a Vlada Srbije dala joj je subvencije od 4,5 miliona evra.

Bicerba u pogonima u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Francuskoj, Španiji i SAD zapošljava 4.300 radnika.

Otvaranju fabrike Bicerbe u Valjevu prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Nemačke Anke Konrad i generalni direktor nemačke kompanije Andreas Kraut. Vučić je rekao da je fabrika Bicerbe od ogromnog značaja ne samo za Valjevo i Kolubarski okrug, već i za celu Srbiju jer će postati poznata i po proizvodnji najkvalitetnijih vaga.

“Industrijalizacija nas tera da radimo brzo putnu i železničku infrastruktru i gasifikaciju”, kazao je Vučić i najavio otvaranje još jedne nemačke kompanije u Valjevu.

Zaposleni u Bicerbi će imati veće plate od proseka u Srbiji, a fabrika će omogućiti i da Valjevo ima veće prihode da ulaže u komunalnu infrastrukturu.

“Sa završetkom brze saobraćajnice od Valjeva do Lajkovca, Valjevo će imati prednost u odnosu na mnoge druge delove Srbije”, kazao je predsednik i najavio da će Valjevo u budućnosti biti i železničko čvorište.

Vučić je najavio i da će u novu bolnicu u Valjevu, površine 77.000 metara kvadratnih, čiji idejni projekat se završava u julu, biti uloženo 90 miliona evra, u novu malu halu biće uloženo 15 miliona evra, kao i da će do 15. oktobra do Valjeva stići gasovod i to najpre u Bicerbu.

“To će mnogo značiti za reindustrijalizaciju Kolubarskog okruga”, rekao je Vučić i dodao da će to omogućiti i dodatnu zaštitu životne sredine, pre svega za čistiji vazduh.

Dodao je i da je Bicera posvetila posebni pažnju zaštiti životne sredine, pa je tako na krovu pogona instalirano 7.000 metara kvadratnih solarnih panela, koji će omogućiti da fabrika zadovolji 40 odsto svojih potreba za električnom energijom.

Trenutno je u Srbiji u nemačkim kompanijama zaposleno više od 80.000 ljudi

“Verjem da do početka naredne godine može da bude i do 90.000 do 100.000 zaposlenih”, rekao je Vučić.

Generalni direktor nemačke kompanije Andreas Kraut je rekao da će fabrika Bicerbe u Valjevu zbog inovativnih rešenja biti putokaz za izgradnju drugih pogona te kompanije u svetu. Dodao je da fabrika za sada ima oko 60 radnika, a da su prve vage proizvedene u Srbiji već isporučene na tržište.

Odluka da se fabrika gradi u Valjevu bila je prava

“Proverili smo mnogo opcija pre toga i uvereni smo da smo na pravom mestu”, kazao je on.

Kraut smatra da je fabrika već važna za ekonomiju Valjeva, ali će pomoći i da Bicerba ojača svoju poziciju na globalnom tržištu.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad naglasila je da Bicerba nudi aktraktivne mogućnosti za visokoobrazovane stručnjake i dodala da joj je drago što ih je kompanija pronašla u Srbiji.

“Bicerba će instalirati sistem solarnih panela radi snabdevanja električnom energijom na održiv način, kako je to mnogo drugih nemačkih kompanija već učinilo”, kazala je ambasaorka i dodala da se to uklapa u zelenu agendu koja je jedan od osnovnih prioriteta evropskih ekonomija.

Konrad je izrazila zadovoljstvo jer je Bicerba otvorila fabriku van ekonomskih centara, odnosno u Valjevu, što, kako je istakla, doprinosi razvoju centralne Srbije. Ona se nada da će Bicerba pozitivno uticati i na druge kompanije i da će privlačiti dobavljača, što bi bilo korisno i za srpsko-nemačke trgovinske odnose.

Konrad je zahvalila predsedniku i Vladi Srbije na kontinuranom zalaginju na realizaciji projekta i poručila da će joj biti drago da se ta saradnja nastavi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x