Učenici iz Gabrovca u svojoj Učeničkoj zadruzi pokrenuli izradu etno suvenira

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potpisao je ugovore sa direktorima 15 osnovnih škola, koje će od Ministarstva dobiti ukupno četiri miliona dinara za unapređenje rada učeničkih zadruga. Među školama u kojima će resorno ministarstvo podržati ovaj vid vannastavne aktivnosti nalazi se i dve osnovne škole iz Niša , Osnovna škola “Branko Radičević” u Gabrovcu i Osnovna škola “Nadežda Petrović” u Sićevu, opština Niška Banja.

Osnovna škola “Branko Radičević” u Gabrovcu dobila je na konkursu od makismalnih 400, 360 000 dinara a prema rečima direktorke škole Glorije Radojčić novac će biti utrošen za kupovinu motornog kultivatora sa prikolicom, peć za keramiku i glinu.

 “Učenička zadruga “Branko” u našoj školi radi nekoliko projekata, a jedna od ideja je da deca rade ukrasne lejke od kojih možemo da dobijemo puno proizvoda koji bi ponudili kao etno suvenire. Škola poseduje zemlju gde deca mogu da uzgajaju ukrasne tikvice kojih ima nekoliko vrsta, a uz podršku učenika Umetničke škole naši mali zadrugari bi ih oslikavali. Sada smo dobili novac za realizaciju projekta i đaci mogu da krenu sa radom”, kaže Glorija Radojčić.

Tu nije kraj idejama koje su se rodile u ovoj Učeničkoj zadruzi. Deo novca biće upotrebljen za realizaciju još jednog projekta, a radi se o kupovini peći za keramiku.

Projekat podrazumeva izradu keramičkih ukrasa i predmeta koji bi, takođe, bili prodavani kao suveniri. Za to nam je bila neophodna peć za pečenje gline. Članovi zadruge bi dobijene predmete oslikavali, radili na njima dekupaž i slične stvari, sve je u njihovim rukama i zavisi od njihove kreativnosti, a premete bismo prodavali”, objašnjava direktorka Radojčić.

 

Dodaje da idejama nema kraja, ali da ih je u realizaciji nekoh omela i korona. Tako je projekat koji su osmislili a tiče se turističkih vodiča malo odložen zbog epidemije ali se od njega nije odustalo.

“Ideja je da se uz pomoć Turističke organizacije Niš naši učenici starijih razreda obuče za lokalne turističke vodiče. U Gabrovcu se nalazi jedan od najlepših manastira ne samo u našem kraju već i širi i naša deca žele da ga predstave javnosti, da govore posetiocima o njegovoj istoriji, arhitekturi značaju. Urađeni su i flajeri a tekst je preveden na nekoliko jezika. Morali smo malo sve to da odložimo, ali je sigurno da od tog projekta ni škola ni deca neće odustati”, objašnjava direktorka Glorija Radojčić.

Prema njenim rečima projekti koji su osmišljeni u Učeničkoj zadruzi su kerativni i održive su prirode. Učeničke zadruge važan su deo obrazovno-vaspitnog rada. Razvijaju preduzetničke kompetencije i jačaju motivaciju učenika, ali i omogućavaju da učenik svoje slobodno vreme provede organizovano, kreativno i korisno, ističe direktorka Osnovne škole “Branko Radičević” u Gabrovcu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x