Učenici iz Srbije učestvuju u PISA testiranju od 8. marta do 18. aprila

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: ministarstvo prosvete
Podelite vest

Učenici iz 193 škole u Srbiji će od 8. marta do 18. aprila učestvovati u ciklusu provere međunarodne provere postignuća učenika – PISA 2022, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Kako se navodi u današnjem saopštenju, testiranje se sprovodi na uzorku od 7.600 petnaestogodišnjih učenika iz 193 škole, od kojih je 178 srednjih stručnih škola i gimnazija i 15 osnovnih. Škole su izabrane metodom slučajnog uzorka.

Cilj istraživanja je da se ispita u kojoj su meri mladi osposobljeni da razumeju i koriste date informacije prilikom rešavanja relevantnih problema iz svakodnevnog života.

Tokom testiranja, učenici na računarima rade zadatke u domenima čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja.

Rezultati istraživanja biće dostupni javnosti nakon obrade, početkom decembra 2023. godine.

OECD PISA program međunarodne evaluacije obrazovnih postignuća sprovodi se od 2000. godine, a na osnovu njega se prati nivo funkcionalne pismenosti koji dostižu petnaestogodišnjaci u oblasti matematike, prirodnih nauka i razumevanja pročitanog.

Srbija je učestvovala u tim istraživanjima 2003, 2006, 2009, 2012. i 2018. godine, a trenutno se radi na realizaciji ciklusa planiranog za 2021. godinu, koji je zbog pandemije korona virusa pomeren za 2022.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x