Učenici niške Medicinske škole jedini u Srbiji uče medicinsku informatiku uz pomoć softvera koji koriste zdravstvene ustanove

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Niske Vesti
Podelite vest

Medicinska škola ’’Dr Miodrag Lazić’’ iz Niša, prva  je škola u Srbiji u kojoj učenici u okviru predmeta medicinska informatika uče uz pomoć novog softvera koji im je obezbedila firma ’’Helient’’, zahvaljujući upornosti profesora informatike Filipa Klaina i direktora škole Miroslava Savića.

Budući lekari, farmaceuti , sestre i tehničari naučiće još u školskim klupama, da elektronskim putem vode administraciju o pacijentima i ostalim činjenicama bitnim za njihovo lečenje. Ranije, tu vrstu metodologije, djaci ove škole, učili su tek po zapošljavanju, u nekoj od medicinskih ustanova. Ovaj softver koriste i Univerzitetski klinički centar u Nišu kao i Dom zdravlja, pa čak i 80 odsto zdravastvenih ustanova u Srbiji. Njegovim izučavanjem i primenom, budući medicinski radnici će pre zapošljavanja biti osposobljeni za vodjenje medicinske administracije elektronskim putem.

 „Praktično na ovaj način mogu da vode kompletnu medicinsku dokumentaciju  počev od administrativnih podataka pacijenata, lekara specijalista, utrošak medicinskog materijala, kao i analize i izveštaje pacijenata. Sistem im obezbeđuje da celokupnu medicinsku dokumentaciju, sve medicinske podatke, mogu da imaju na jednom mestu“, objašnjava profesor Filip Klain.

Ranije su zaposleni u zdravstvu administrciju vodili ručno, pisanjem na papiru. Uvodjenjem ovakvog sistema, koji je firma Helient razvijala 20 godina, olakašava se rad i omogućava brži dolazak do svih važnih podataka.

„Sada se obuke rade u samom Univerzitetskom kliničkom centru. Kada se naši učenici zaposle, prvo odlaze na obuku za rad sa ovim softverom, a potom počinju da rade u svojoj struci. Sada se stvari menjaju i kada učenici završe školovanje kod nas oni će, kada se zaposle, već znati da rade sa ovim softverom i predaće se u potpunosti svom poslu. Iz naših školskih klupa ih šaljemo sa potrebnim znanjem i neće im biti potrebna nikakva obuka“, zaključuje Filip Klain.


Ovaj operativni program, može da se koristi i u drugim predmetima, kao što su medicinska nega i prva pomoć. Medicinska škola ‘’Dr Miodrag Lazić’’ima 963 učenika, a novi softver, je još jedna stepenica više u razvoju njihovog znanja.

„Najveći resurs naše škole su upravo učenici. Mi se sa njima ponosimo, a da je tako pokazuju i prijemni ispiti kada upisuju fakultete. Godinama unazad se dešava da učenici naše škole zauzimaju prva mesta na rang listama za upis i to ne samo na Medicinskom već i na drugim fakultetima. Posebno smo ponosni na podatak da se naši đaci nalaze i među prvima na ring lista upisa na VMA a uspeh je utoliko veći jer se ovde prijavljuju kandidati iz cele Srbije. Veliki procenat njih nastavlja dalje školovanje. To je dokaz da se u našoj školi radi kavalitetno i da pripremamo odličan medicinski kadar“, kaže Miroslav Savić, direktor škole.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x