Udruženje Jugo cikling kampanja pravi zelene biciklističke staze na trasama starih železničkih pruga

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/mohamed_hassan
Podelite vest

Udruženje “Jugo cikling kampanja” (Yugo Cycling Campaign) pravi zelene biciklističke staze na trasama starih železničkih pruga, a cilj udruženja je da se formira njihova mreža na prostoru bivše Jugoslavije i tako biciklističkim putem spoji trasa Zapadnog Balkana.

Prvi korak ka ovom cilju je definisanje deonica koje mogu da se pretvore u staze za ekološki opravdana sredstva kretanja, da se zaštiti životna sredina i njene istorijske vrednosti, a posebno da se očuvaju i stave u novu funkciju napuštene železničke stanice i železnička infrastruktura, kao vredni artefakti arhitektonskog i industrijskog nasledja.

“Definisali smo većinu napuštenih pruga i onda smo u svakoj zemlji specifično obradili jednu deonicu gde smo ukazali koje su mogućnosit i koji su zanimljivi objekti na toj trasi kao i turistički potencijali starih železničkih stanica”, rekao je predstavnik udruženja “Jugo cikling kampanja” Mirko Radovanac.

Prema njegovim rečima u planu je da se objekti starih železničkih stanica pretvore u turističke objekte.

Do sada je rekonstruisana deonica pruga u Srbiji od Priboja do granice sa Bosnom i Hercegovinom (BiH) na reci Uvac, do Ruda.

Prema rečima Radovanca ideja je da se stari železnički most na Uvcu rekonstruiše i pretvori u prvi biciklistički granični prelaz izmedju Srbije i BiH.

U Republici Srpskoj se rekonstruiše deonica od Huma do Trebinja koja se nastavlja do Bileća i Nikšića u Crnoj Gori. Takodje bi trebalo da se uradi i deonica do Hrvatske granice i tako povežu zemlje Zapadnog Balkana.

“Ceo koncept i ideja se zasniva na tome da definišemo staru prugu od mesta Beograd, Valjevo, Užice, Mokra Gora, Zvornik, Sarajevo, Mostar, Dubrovnik, Herceg Novi i Zelenika i naša je želja da tu trasu predložimo da bude deo evropskog projekta ‘EvroVelo rout’ koje promoviše Evropska biciklistička federacija”, rekao je Radovanac.

Uslov za to, kako je naglasio, jeste da staza prolazi kroz četiri države i da bude dugačka oko 1.000 kilometara.

On je podsetio da je trasa zelene staze u Užicu u delu Vrutci, dobila nagradu za najlepšu zelenu stazu na konkursu Evropske asocijacije zelenih staza.

Radovanac je najavio da će se ovim povodom održati i tri konferencije u Herceg Novom (17. septembra), Mostaru (24. septembra) i u Priboju (26. septembra) na kojoj će biti prezentovan plan rekonstrukcije i ciljevi projekta zelenih staza Zapadnog Balkana.

Udruženje “Jugo cikling kampanja” broji oko 400 članova, a sledeće godine slave 25 godina postojanja.

Projekat “Promovisanje mreže zelenih staza Zapadnog Balkana” sprovodi uduženje Jugo cikling Kampanja, zajedno sa biciklističkim udruženjima i ljubiteljima prirode iz BiH i Crne Gore.

Taj projekat je pokrenuo Fond za Zapadni Balkan uz podršku Evropske komisije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x