Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) izglasalo novo rukovodstvo

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto-Redakcija-ULUS-a
Podelite vest

Nakon serije pokušaja održavanja Skupštine Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS)27. marta, u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ ipak je održana Vanredna izborna Skupština ULUS-a. Skupštini je pristupilo čak 236 članova (kvorum je 120), od čega uživo 195, a elektronskim putem (bez prava glasa) 41 član.

Na Skupštini su izabrani novi predstavnici organa i tela ULUS-a koji će rukovoditi Udruženjem u naredne tri godine (2022-25).

Javnost je u prethodnom periodu bila informisana o neslaganjima dve grupe članova, odnosno, sa jedne strane, predstavnika aktuelne uprave (2019-2022) koja je pristupila nizu reformskih aktivnosti unutar ovog više od 100 godina starog Udruženja, osavremenjavanju izložbenog programa i uvođenju elektronskih sednica Udruženja i, sa druge strane, tradicionalnije orijentisanog dela članstva koje se protivilo održavanju Skupštine Udruženja elektronskim putem i osavremenjavanju izložbi.

Ove grupe su u prethodnom periodu pokušavale da organizuju sednice Skupštine uživo, svaka za sebe, ali su one prolazile bez potrebnog kvoruma neophodnog za njihovo održavanje (120 aktivnih članova). Na kraju, postignut je dogovor dve grupe o održavanju zajedničke Skupštine 27. marta, na kojoj su obe predložile svoje kandidate za novu upravu, a članstvu je data mogućnost da se uživo, na početku sednice izjasni o formatu održavanja Skupštine: uživo ili hibridno (simultano uživo i elektronsko prisustvo). Sama Skupština je organizovana na način da su u sva radna tela, poput Radnog predsedništva, Verifikacione i Glasačke komisije, Zapisničara i Overivača zapisnika delegirani predstavnici obe grupe.

Prema izveštaju Glasačke komisije najveću podršku članstva dobili su predstavnici uprave koja je u protekle dve godine upravljala Udruženjem.

Sledeći kandidati su dobili potreban broj glasova (preko 63) i izglasani su za nove predstavnike organa i tela Udruženja (2022-25):

Upravni odbor / iz Slikarske sekcije: Vahida Ramujkić (97), Vladan Jeremić (94), Marija Kauzlarić (85) i Milena Putnik (96); iz Vajarske sekcije: Milica Ružičić (94) i Miodrag Mišo Rogan (93); iz Grafičke sekcije: Jelena Jocić (101) i Jovan Jović (94); iz sekcije Proširenih medija: Vojislav Klačar (106).

Nadzorni odbor / iz Slikarske sekcije: Ana Piljić Mitrović (91), Kristina Drašković (85); iz Sekcije proširenih medija: Milica Lapčević (95); iz Grafičke sekcije: Nenad Nikolić (63); iz Vajarske sekcije: Dragan Rajšić (72).

Umetnički savet / iz Slikarske sekcije: Miron Mutaović (100) i Marija Šavija (77); iz Vajarske sekcije: Ivana Milev (98) i Maša Paunović (85); iz Grafičke sekcije: Daniela Fulgosi (102) i Maja Simić (97); iz Sekcije proširenih medija: Tatjana Strugar (81).

Sud časti / iz Slikarske sekcije: Darinka Pop Mitić (100) i Ana Marković (89); iz Vajarske sekcije: Tijana Cvetković (89); iz grafičke sekcije: Jovana Đorđević (78); iz Sekcije proširenih medija: Andrijana Pajović (91).

Statutarna komisija / iz Slikarske sekcije: Martin Erdeš (98) i Jana Stojaković (94); iz Vajarske sekcije: Zdravko Milinković (66); iz Grafičke sekcije: Nenad Zeljić (86); iz Sekcije proširenih medija: Milan Đorđević (90).

Kandidati koji nisu dobili potreban broj glasova (63 glasa) su sledeći:

Upravni odbor / iz Slikarske sekcije: Branko Dimić (14), Nikola Kolja Božović (21), Saša Marjanović (25)

Nadzorni odbor / iz Slikarske sekcije: Mina Antonijević (40); iz Vajarske sekcije: Svetlana Karović Deranić (27)

Umetnički savet / iz Slikarske sekcije:  Edvina Romanović Hudečkova (38), Goran Ostojić Vid (16), Renata Bujić (13), Jasmina Ilić (55), Maja Milovanović (26), Miroslav Lazović (18), Gabriela Vasić (5), Anđelka Bojović (35); iz Sekcije proširenih medija: Katarina Đorđević Urošević (33)

Na Skupštini je izglasana i odluka da se skupštine Udruženja, ubuduće mogu održavati i elektronskim putem, bez ograničenja.

“Nadamo se da je Izborna skupština ULUS-a razrešila brojne konfilte koji su postojali među članstvom i da će omogućiti da u narednom periodu Udruženje nesmetano funkcioniše, budući da je ULUS započeo brojne aktivnosti na unapređenju statusa likovnih umetnika”, piše u saopštenju prosleđenom medijima.

Udruženje je u toku poslednje dve godine izvršilo finansijsku konsolidaciju rada i ukinulo praksu naplate (kotizacije) umetnicima-članovima ULUS-a za izlaganja na svim grupnim i samostalnim izložbama, uvelo je sistem isplate honorara svim umetnicima koji samostalno izlažu u Galeriji ULUS, fondove solidarnosti-fondove isplate finansijske podrške ekonomski ugroženim članovima i uspešno realizovalo javnu kampanju za pružanje kovid-pomoći samostalnim umetnicima.

Udruženje je izradilo i set predloga zakonodavnih promena kojima bi se dugoročno rešio problem neuređenosti polja rada likovnih umetnika, a prvenstveno bolje regulisao status samostalnog umetnika, a izrađen je i novi model za samostalne umetnike – “umetnik u lokalnoj samoupravi”, kojim bi samostalni umetnici dobijali zagarantovane mesečne prihode za rad u zajednici.

Trenutno su predstavnici ULUS-a uključeni u pregovore sa Ministarstvom kulture i informisanja RS u vezi sa dugo očekivanim rešavanjem problema dugovanja samostalnih umetnika (radna grupa je formirana na inicijativu ULUS-a, a podržalo ju je 16 reprezentativnih udruženja), a u narednom periodu ULUS čeka i rešavanje pitanja rekonstrukcije Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“, kao i dalji rad na unapređenju položaja umetnika u društvu, a naročito samostalnih umetnika, kojima, kako je opšte poznato, lokalne samouprave i dalje uplaćuju minimalnu osnovicu za penziono osiguranje.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x